Hlavní obsah

Seriálový hit Temný případ s Harrelsonem a McConaugheym obviněn z vykrádání

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temný případ, to je v současnosti ve světě televizní hit číslo jedna. Tvůrci seriálu o dvou detektivech, který má více nominací na Emmy než jakýkoliv jiný seriál, však byli obviněni, že ukradli dialogy jiným autorům. Společnost HBO se rázně brání.

Foto: HBO

Woody Harrelson (ze seriálu Temný případ).

Článek

Kritici na internetu tvrdí, že seriál si ledacos vypůjčuje z díla Thomase Ligottiho. Tvůrci hned absolutně odmítli, že Temný případ vykrádá jiná díla. Scenárista Nic Pizzolatto řekl, že „nic v pořadu nebylo okopírováno“.

Firma HBO, která seriál natáčí, pak připojila prohlášení, že se jedná o „výjimečně originální dílo“ a veškeré zápletky, postavy a dialogy jsou prací Nica Pizzolatta. „Filozofické koncepty může použít každý, včetně autorů fiktivních příběhů, v historii je k tomu řada příkladů,“ uvádí HBO.

Pizzolatto dodal, že jeho hlavní postava, kterou ztvárnil oscarový herec Matthew McConaughey, je pesimista, který mluví ve vztahu k filozofii erudovaně a vlastními slovy. Samotná filozofická myšlenka pak jistě není exkluzivním dílem žádného scenáristy. Bloger Mike Davis ovšem tvrdí, že scenárista v dialozích přesně cituje z díla Ligottiho a uvádí na to v angličtině příklady.

Foto: HBO

Matthew McConaughey v seriálu Temný případ

První řada seriálu se letos setkala s obrovským úspěchem v anglicky mluvících zemích a další se už připravuje. České televize ho zatím nedávají. V seriálu zazářili Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghanová, Dana Gourrierová, Joe Chrest, Alexandra Daddario, Kevin Dunn a další.

Spekuluje se o tom, že se v něm vzhledem k obrovské popularitě brzy objeví další hollywoodské hvězdy jako Colin Farrell a Vince Vaughn. McConaughey už získal cenu americké kritiky za nejlepšího herce a oba jsou s Woody Harrelsonem nominováni na Emmy. Celkem má seriál úctyhodných 12 nominací.

Reklama

Výběr článků

Načítám