Hlavní obsah

Rusko zařadilo Pussy Riot a spisovatele Šenderoviče mezi zahraniční agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo na soupisku takzvaných zahraničních agentů spisovatele Viktora Šenderoviče, dvě členky skupiny Pussy Riot či galeristu Marata Gelmana. Celkově se seznam rozšířil o osm lidí, informovala agentura TASS s odvoláním na prohlášení ministerstva.

Foto: Profimedia.cz

Naděžda Tolokonnikovová (Pussy Riot)

Článek

Mezi „zahraničními agenty“ nově figurují členky skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Veronika Nikulšinová či novináři americké rozhlasové stanice vysílající v ruštině Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), která byla za „zahraničního agenta“ označena již dříve.

Spisovatel, satirik a ochránce lidských práv Šenderovič je známým kritikem prezidenta Vladimira Putina, v roce 2014 podepsal otevřený dopis s žádostí o ukončení ruské agrese na Ukrajině. Galerista Gelman, proslulý provokativními projekty, byl sesazen z funkce ředitele muzea současného umění v Permu kvůli skandálu okolo výstavy utahující si ze zimní olympiády v Soči 2014.

„Podle získaných informací výše uvedené osoby systematicky provádějí distribuci materiálů pro neurčitý okruh osob, přičemž dostávají finanční prostředky ze zahraničí,“ citoval TASS z prohlášení ministerstva.

Přísná kontrola úřadů

Nálepkou „zahraniční agent“, která je v Rusku od sovětských dob vnímána značně hanlivě, ruské úřady označují nevládní organizace, nezávislá média a jednotlivce dostávající podle názoru úřadů finanční podporu ze zahraničí a vyvíjející politickou činnost. Takto označené spolky, média a jedinci jsou vystaveni mnohem přísnější úřední kontrole a také musí každé sdělení doprovázet upozorněním, že plní roli „zahraničního agenta“.

Podle kritiků jde ve skutečnosti o další tažení proti oponentům režimu a o umlčení kritických hlasů v zemi. Někteří pozorovatelé ale také upozornili, že „zahraničních agentů“ je v Rusku už tolik, že je až neslušné nebýt zařazen do této společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám