Hlavní obsah

Roušky, dezinfekce a omezený počet návštěvníků. Letní filmová škola se rozjela

Právo, Aleš Fuksa

S výrazným omezením především pro obyvatele slovácké metropole začala v pátek i přes koronavirová omezení Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Její pořadatelé žili do posledních dnů v nejistotě, zda festival bude či nikoliv.

Filmová škola s rouškou a dezinfekcí Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Je to od března, kdy se objevil koronavirus, festivalová verze číslo pět. Aktuálně máme dva a půl tisíce akreditovaných hostů. Jsme odhodlaní šestidenní filmovku nejen zahájit, ale i zakončit v plánovaném termínu,“ uvedla umělecká ředitelka LFŠ Eva Hejlíčková a její kolega z pořadatelského štábu.

„Kromě této finální verze jsme po celou dobu od vypuknutí covidu pracovali na základní letní verzi, podzimní posunuté filmovce i na webové online verzi, kterou jsme ale rychle zavrhli. Chvíli jsme přemýšleli i nad zrušením letošní filmovky. Každý den jsme byli blíž jiné verzi. Podle toho, jak se měnila pravidla a omezení daná hygienou a ministerstvem zdravotnictví. Někdy i několikrát denně,“ přiznal její kolega Jan Jílek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dobrovolníci dezinfikují sál

Hradišťská přehlídka v pátek nakonec i po schválení hygieniků začala. Na programu má až do středy 25 promítání denně. Filmů nabídne kolem stovky. Podle pořadatelů i hostů jde o značně omezenou filmovou přehlídku. I známých hostů přijede nakonec méně. Nejdůležitější však pro přítomné je, že filmovka není zrušena.

„Bylo důležité filmovku zrealizovat v jakékoliv podobě. Zdravý rozum a zodpovědnost se pozvedly nad to všechno, čím jsme zahlcováni poslední tři měsíce. Jsme prvním podobným festivalem, který se u nás pořádá a není zrušený nebo přesunutý na pozdější měsíc. Kultura musí v této těžké době přežít a my jsme toho dokladem,“ sdělila ředitelka festivalu Radana Korená.

Lidé nemají sedět doma

Její odhodlání festival uspořádat za každou cenu hnalo dopředu její tým i zástupce města, kteří jsou hlavním partnerem LFŠ. „Naše společnost se nemůže zastavit, není možné, aby lidé zůstali sedět doma. Lidé si prostě zajdou na filmovku a potkají se při dodržování všech pravidel. Rád bych, aby se o tomto festivalu psalo jako o první akci svého druhu uspořádané při covidu a nikoliv jako o akci, kde se nakazilo velké množství lidí,“ doufá starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS). Návštěvníci budou muset mít při projekcích, kde bude nad sto lidí, roušky. V kinosálech nesmí být více než pět set lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

První návštěvníci Letní filmové školy čekají před vstupem do kina Hvězda.

Program LFŠ je rozdělený do tří základních bloků nazvaných Historie, Současnost a Česko/Slovensko, pod které spadá řada dalších sekcí. Festival letos uvede například retrospektivu děl Andrzeje Wajdy, sekce Terra festivalis, která představuje vybranou národní kinematografii, je zaměřena na Izrael. Při pátečním večerním slavnostním zahájení byl uveden snímek Havel režiséra Slávka Horáka, slavnostní zakončení ve středu bude spojené se světovou premiérou filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Připraveny jsou i koncerty a divadelní představení či výstavy.

Ochrana proti viru

Oproti minulým ročníkům mají pořadatelé značně ztížené podmínky v souvislosti s dodržováním přísných koronavirových opatřeních. Před každou projekcí diváky obrazovou projekcí žádají, ať si nasadí roušky, pokud je jich v sále nad stovku.

Po každém filmu a vylidnění sálů pak nastupují dobrovolníci, kteří se snaží vydesinfikovat jednotlivá sedadla, zábradlí, madla a kliky na dveřích. Maximum pět set lidí v jednom uzavřeném sále dodržují organizátoři LFŠ při všech projekcích, a to proto, že největší sál má kapacitu čtyři sta míst.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám