Hlavní obsah

Rocková kultura u Zlatého prstenu

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fenoménem rockové hudby a jejím vlivem na alternativní vizuální kulturu 60. let se zabývá výstava Papež kouřil trávu, která začala v pátek a pro Galerii hl. města Prahy ji v domě U Zlatého prstenu připravil Zdenek Primus.

Článek

Její název vysvětluje Primus s úsměvem "Papežové dělali určitě všechno, takže kouřili i trávu. Ale důkaz, že to byl právě Pavel VI. v 60. letech, nemáme." Stejnojmennou píseň napsal David Peel, a dokonce ji zpíval i ve Vatikánu na náměstí před papežovým palácem.

Primus pro výstavu shromáždil 350 gramofonových desek domácích i zahraničních, dále 150 plakátů, desítky knih a tzv. multiply (multiplikovaná díla) a pop-artovou grafiku.

Není to jeho první výstava o 60. letech, ale je největší.

Součástí akce je i hudební festival, který uvede ještě hrající kapely té doby - jako první vystoupí 9. června v Lucerně Blue Effect a maďarská Omega, 12. července do Lucerna Music Baru přijede Eric Burden s Animals. V kině Lucerna se budou od 23. června promítat slavné hudební filmy, dokumenty či filmy s rockovým doprovodem (Woodstock, Easy Rider, Zabriskie Point, Jahodová proklamace, Starci na chmelu aj.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám