Hlavní obsah

Road movie z šedesátých, Egon Schiele i Riefenstahlová

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival německy mluvených filmů Das Filmfest proběhne od 19. do 23. října v pražských kinech Lucerna a Atlas a poté v brněnských kinech Art a Scala od 31. října do 3. listopadu.

Foto: egonschiele-derfilm.at

Egon Schiele

Článek

Mezi zhruba čtyřmi desítkami filmů je i klasika horského filmu z roku 1929 v hlavní roli s pozdější prominentní Hitlerovou režisérkou Leni Riefenstahlovou – Bílé peklo Piz Palü, které doprovodí živá hudba kapely Ufajr.

Některé z filmů půjdou po festivalu i do běžné distribuce. „Uvádíme letos rekordní počet distribučních premiér. První z nich je drama 24 týdnů o ženě, která čelí těžkému rozhodnutí, když se dozví, že se její dítě nenarodí zdravé,“ řekla v úterý Sarah Polewsky z Rakouského kulturního fóra.

Foto: www.dsdm-film.de

Odvrácená strana

Upozornila také na filmy Odvrácená strana měsíce, Mlha v srpnu a Egon Schiele. První z nich je drama o bezohledném právníkovi, který začne o svém životě pochybovat až ve chvíli, když se před ním zabije obchodní partner. Na večírku pak potká mladou dívku, která mu dá halucinogenní houbičky a ty ho změní v nezvladatelného agresora.

Mlha v srpnu se odehrává v roce 1942. Chlapec Ernst je umístěn do léčebny, odkud děti záhadně mizí. Přijde na to, že o osudu zřejmě rozhodují tamní „andělé smrti“. Film Egon Schiele vypráví o životě, láskách a dilematech slavného vídeňského malíře a grafika.

Tomáš Fridrich z Goethe Institutu upozornil mimo jiné na snímek Cesta s tátou, který se odehrává v Rumunsku a Československu v roce 1968. „Je o cestě dvou bratrů, kteří jedou s tátou do Drážďan, aby tam podstoupil speciální operaci. Odehrává se v roce 1968 a jedou přes ČSSR, kde potkají ,spřátelená vojska‘. Film dobře spojuje komedii a několik temných míst,“ uvedl.

Všechny podrobnosti najdete na stránkách festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám