Hlavní obsah

Richard Müller: Když jsem dole, nedá se bojovat s ničím

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský zpěvák Richard Müller (43) je zvláštní osobnost. Některé své písničky nazpíval v češtině, aktuální album Monogamný vzťah nahrál s americkými hudebníky za oceánem, přiznává, že mívá psychické potíže, a prý skončil s drogami.

Foto: Musica Pura

První ročník Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA uzří světlo světa v listopadu v Ostravě

Článek

Proč vaše nové album Monogamný vzťah vyšlo až téměř rok a půl poté, co jste je ve Spojených státech nahrál?

Je to velmi jednoduché. Deska byla napsána za dvě noci a nahrána za tři dny. Přiznám se, že až týden potom jsem se z toho začal vzpamatovávat, začal jsem si v hlavě třídit věci. Pak jsem rovnýma nohama skočil do loňského koncertního turné ve sportovních halách, které jsem v takovém rozsahu dělal poprvé v životě a zjistil jsem, že odebírá strašné kvantum energie. Najednou byl můj koeficient vyčerpanosti tak vysoký, že jsem neměl chuť svou desku poslouchat, ani se na ni dívat.

Chcete říct, že několik měsíců ležela bez ladu a skladu?

Spousta lidí mi tvrdila, že jsem ji měl vydat někdy kolem toho turné, kdy se o mně psalo, visely billboardy a šla obrovská reklama. Jenže já si už v minulosti několikrát ověřil, že je to hloupost. Když vydáváte desku, kterou máte co říct, můžete ji vydat kdykoli a je to tam.

Na desce zpíváte, že nejlepší droga je čistá hlava. Znamená to, že jste s návykovými látkami přestal?

Dá se to tak říct. Spíš je to ale spontánní a velmi upřímné přiznání se k tomu problému. Všechny okamžiky, které byly založené na "čisté hlavě", byly podstatně intenzivnější a smysluplnější než jakýkoli posun jinam. Myslím si, že jsem relativně dost emotivní člověk a v momentě, když to začnu podporovat něčím takovým, emotivní složka osobnosti se do jisté míry vyhrotí.

Hlavně jsem najednou mnohem menší. To, co jsem si vydefinoval jako jasný cíl o čisté hlavě, jsem schopen následkem nějaké euforie najednou změnit nebo korigovat. V tu chvíli jsem si uvědomil, že už mi nezbývá čas. Je mi čtyřicet tři let a už to nemůže být o tom, že ty "vlnovky" budou tak extrémní.

Vaše nová deska je velmi sentimentální a melancholická. Odráží náladu dvou nocí, během kterých vznikla?

V žádném případě, ta deska byla za dvě noci napsána, ale usazovala se dlouho předtím. Když mám svou "spodní periodu", to znamená depresi, nejsem schopen žádné činnosti. Organismus ale přijímá vjemy a impulsy, které se kdesi ve mně ukládají v podobě témat, o nichž víte, že je budete muset zpracovat. Když pak přijde ten impuls, a on je velmi různý, je opravdu jedno, jestli jste na Manhattanu nebo v Polné u Jihlavy. V tu chvíli na tom nezáleží.

Celý rozhovor, kde se Müller vyjadřuje i ke svému rozchodu s vydavatelstvím Universal, vyjde v sobotním stylu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám