Hlavní obsah

Režisér František A. Brabec natočil Krysaře za necelých 24 hodin

PRAHA

Husarský kousek - natočit celovečerní hraný film Krysař za 24 hodin - se režiséru a kameramanu Františku A. Brabcovi podařil. Začal na Silvestra dopoledne před pražským Rudolfinem, s malým štábem pracoval v kulise silvestrovské euforie na řadě magických historických míst a následující dopoledne skončil.

Foto: ČTK-Michal Kamaryt

Režisér a kameraman F. A. Brabec na tiskové konferenci v pražském kině Perštýn

Článek

Poslední klapka se v ambitu svatojakubského kláštera ozvala dokonce pár minut před limitem, který si dal. "Teď jsem teprve chytil slinu. Potřeboval bych něco natočit, připadá mi, že ten poslední záběr byl nějak moc krátký," řekl bezprostředně poté šťastný režisér ČTK.Byl v takovém pracovním tempu, že se po probdělé noci ani necítil unavený.

Během silvestrovské noci filmaři vystřídali nejrůznější místa Prahy. Dávnou legendu, při níž využili knihu Viktora Dyka i muzikál Daniela Landy, natáčeli na Staroměstském a na Václavském náměstí, na Karlově mostě, v Ungeltu, na Janáčkově nábřeží a také u židovského hřbitova. Tam všude zavítaly postavy příběhu tragické lásky démonického cizince Krysaře s magickou mocí a píšťalou.

Brabec, který má za sebou deset celovečerních snímků, z nich dva i jako režisér, byl i po čtyřiadvacetihodinovém maratónu plný energie a v dobré náladě. Nevyvedlo ho z míry ani to, když v posledních minutách natáčení chytla herci Karlu Dobrému v roli Ďábla a Osudu od hořící svíce paruka či když v závěrečném záběru došel v kameře film. "Samozřejmě, že to je nesmysl dělat filmy tak rychle," uvedl a celý projekt označil za jakýsi hec, který může člověk vyzkoušet jednou za život.

Vedle Dobrého ztvárnili hlavní role judista Petr Jákl, Ester Geislerová a Richard Krajčo. Po vyvolání téměř 10.000 metrů materiálu se na film, na jehož scénáři Brabec pracoval s Ivanou Novákovou, vrhne střihač Jiří Brožek. Premiéru v kinech ohlásil pražský Bontonfilm na 6. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám