Hlavní obsah

Retro: Little Richard, Creedence a podivný soudní spor

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební firma Arco Industries zažalovala v říjnu 1971 o 500 000 dolarů Johna Fogertyho z Creedence Clearwater Revival pro údajné kopírování písně Little Richarda Good Golly, Miss Molly.

Foto: Profimedia.cz

Little Richard

Článek

Před 40 lety

Žaloba byla poněkud „ujetá“, protože písně Travelin' Band a Good Golly, Miss Molly se v podstatě shodují jen v tom, že jsou to tradiční rock‘n‘rolly. Rytmus a agresivní zpěv jsou prostě povinnou součástí tohoto stylu. Vždyť 90 % bluesových nahrávek je také velmi podobných.

Žalobce nakonec neuspěl, ale podstatnější je, že Little Richard dělal geniální muziku, která nestárne a Good Golly, Miss Molly se hraje dodnes. Není to jediná věc od tohoto sympatického rockového pošuka, která přežila víc než půl století. Znalci si jistě vzpomenou na Tutti Frutti, Long Tall Sally, Keep a Knockin a samozřejmě Lucille. Tyhle skvosty svého žánru předělávaly stovky skupin a hit Lucille nahrála třeba i česká Lucie (nedlouho předtím, než se rozpadla).

V kapele Little Richarda hrával v padesátých letech i mladičký Jimi Hendrix a zlí jazykové tvrdí, že mu Richard dělal nemravné návrhy, pročež Hendrix urychleně zmizel. Jak to bylo doopravdy, už nikdo neví, ale Little Richardova homosexualita je všeobecně známá.

Jeden z nejstarších aktivních muzikantů na světě (ročník 1932) začal zpívat už roku 1945. V padesátých letech se stal pravou americkou hvězdou. Šokoval publikum svým zjevem i divokým jekotem a rychlou rytmickou muzikou s mohutnými saxofonovými riffy.

Ovlivnil tím nejen Hendrixe, ale i Jamese Browna, Elvise Presleyho, Otise Reddinga či Michaela Jacksona.

V roce 1957 zcela propadl náboženství a rozhodl se stát kazatelem. Později si to ale rozmyslel a vzal starý dobrý rock‘n‘roll na milost. Koncertuje dodnes, Ameriku už ale opouští jen výjimečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám