Hlavní obsah

Ředitelem Národní knihovny bude Tomáš Foltýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek vybral do funkce nového generálního ředitele Národní knihovny České republiky Tomáše Foltýna. V Národní knihovně již pracoval.

Foto: Ministerstvo kultury

Tomáš Foltýn

Článek

Ještě do konce dubna povede knihovnu stávající generální ředitel Vít Richter. Foltýn mezitím dokončí svůj vědecký projekt a připraví se na novou funkci.

„Jsem rád, že Národní knihovnu po letech povede knihovník odborník, který ji zná jako málokdo, a má tak jasnou představu, kam a jak tuto důležitou státní instituci posunout, zmodernizovat. Nechybějí mu ani manažerské zkušenosti, protože v NK řídil velký a důležitý odbor a zároveň se podílel a vedl za Národní knihovnu řadu mezinárodních výzkumných projektů,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Do otevřeného výběrového řízení se přihlásilo celkem 5 kandidátů. Do užšího výběru se dostali Foltýn a Klára Rösslerová.

Festival Sundance vyhrál film o zapomenutém harlemském „Woodstocku“

Kultura

Tomáš Foltýn je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Pardubice, kde v roce 2008 zakončil svá studia magisterským titulem v oboru kulturní dějiny. Od roku 2007 je pracovníkem Národní knihovny ČR.

„Působil nejprve jako projektový manažer v Oddělení digitalizace a následně jako vedoucí Oddělení tvorby a správy metadat. Od února 2012 pracoval na pozici vedoucího Oddělení strategického plánování digitalizace knihovních fondů. V lednu roku 2013 byl jmenován ředitelem Odboru správy fondů, kterou zastává do dnešní doby,” dodala mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Reklama

Výběr článků

Načítám