Hlavní obsah

Ředitel Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek: Výstavou připomínáme drama R.U.R.

Právo, Andrea Zunová

Výstavu ke 100 letům od vzniku slavné hry R.U.R. Karla Čapka, v níž se poprvé objevilo dnes už mezinárodně užívané slovo robot, chystá od 26. září 2020 do 28. února 2021 pod názvem Cesta do hlubin robotovy duše Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Jeho ředitel a zároveň autor výstavy Zdeněk Vacek odpověděl na několik otázek.

Foto: Památník Karla Čapka Ondřej Kroutil

Ředitel Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše Zdeněk Vacek.

Článek

Co všechno mohou lidé na výstavě vidět?

V autentických prostorách Strže, Čapkova oblíbeného letního sídla, připomínáme drama R.U.R. v zajímavých souvislostech, hlavně jeho skutečně mezinárodní věhlas. Například to, že ve hře jako mladý herec na Broadwayi debutoval hvězdný Spencer Tracy nebo že role robota byla první v kariéře britského herce Sira Michaela Cainea.

Málokdo ví, že R.U.R. bylo první sci-fi odvysílané v dějinách televize, v celosvětovém měřítku. BBC je natáčela již na jaře 1938. Nebo že v USA vláda dotovala představení s loutkami robotů v rámci boje s nezaměstnaností.

Nepůjde tedy jen o věci, které se vážou právě k Čapkově hře?

Rozhodně ne. Kromě řady zajímavých informací a málo známých fotografií budou k vidění také cizojazyčná vydání této hry, dále pamětní medaile, kterou ke sto letům R.U.R. vytvořila jablonecká Česká mincovna, a dětské návštěvníky přivítá virtuální figurka původního robotka z doby Karla Čapka. Prostřednictvím dotykové obrazovky prověří jejich znalosti o robotice.

Foto: archiv památníku Karla Čapka

Karel Čapek jako autor R.U.R. v karikatuře svého bratra Josefa

Chcete i touto výstavou Památník oživit?

Působím v Památníku od letošního ledna. Čelíme již druhé vlně koronaviru, nicméně daří se nám času využít k přípravě a realizaci řady pestrých akcí. Jedná se již o třetí letošní výstavu. Připomněl bych i letní otevření původní Čapkovy garáže včetně zaparkované předválečné škodovky. A o svých knihách besedovali Alena Mornštajnová a profesor Martin C. Putna. Tím výčet zdaleka nekončí.

Jak se vám vlastně daří?

Letošní rok je ve všech ohledech atypický, vývoj nelze předpovídat. Pochopitelně improvizujeme, ale snad ne neúspěšně. Výpadek školních výprav i seniorů, kteří patří k rizikovým skupinám, jsme samozřejmě pocítili, ovšem mile nás překvapil větší počet jednotlivců, dvojic a rodin, které tráví více volného času v Česku a přilákal je pestrý program Památníku.

Lidé tedy chodí?

Na září jsme soustředili kulturní akce, jejichž pořádání jsme na jaře a počátkem léta byli nuceni odložit. Na sobotu 26. září odpoledne připadá zahájení výstavy Cesta do hlubin robotovy duše, která u nás bude k vidění do konce února.

Pokud koronavirus dovolí, uskutečníme i sérii přednášek na téma Koníčky Karla Čapka, jsou plánovány na sobotu 10. října. Do interiéru Památníku je pochopitelně vstup pouze s rouškou či ochranným štítem, ale k dispozici je také, v otevírací době areálu, volně přístupná zahrada a již zmíněná garáž. Velké oblibě místních obyvatel i turistů a cyklistů se těší též bistro s krásným posezením pod stromy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám