Hlavní obsah

Red Hot Chili Peppers: Sex je krví umění

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rocková skupina Red Hot Chili Peppers splnila to, co na začátku letošního roku slíbila. V létě uzavřela koncertní turné k loňskému albu By The Way a v pondělí celosvětově vydala výběrové dvojalbum Greatest Hits and Videos.

Článek

Na prvním nosiči, CD, je čtrnáct největších hitů z období pobytu skupiny pod ochrannými vydavatelskými křídly společnosti Warner Music, tedy od alba Blood Sugar Sex Magic (1991) po By The Way plus dvě úplné novinky. Na druhém DVD disku je šestnáct videoklipů. Současně se na trh dostává také DVD záznam z letošního srpnového koncertu v Irsku nazvaný Live at Slane Castle.

Neopakují se

Na začátku devadesátých let, kdy vyšlo legendární a průlomové album Blood Sugar Sex Magic s jasnou definicí tehdy svěže znějícího rockového křížení hudebních stylů, patřili Red Hot Chili Peppers k průkopníkům rockové moderny. Podíváme-li se ale na poslední studiové dílo By The Way, zastihneme je jako obyčejnou rockovou skupinu, která si více než experimentů hledí silných a rytmických melodií.

Nejčerstvější ilustrací jsou dvě novinky zařazené na Greatest Hits zcela na konec. Singlová Fortune Faded dokonce náladou a naivní zvukovou linkou připomíná pop osmdesátých let. Save The Population je neagresivní přehledná písnička s puncem zdánlivé všednosti, kterou rozhání zpěvák Anthony Kiedis vokální ekvilibristikou.

Přesto jsou právě Red Hot Chili Peppers považováni za jednu z nejbláznivějších skupin současnosti. Výběr skladeb to potvrzuje. Na začátku stojí dojemná Under The Bridge, která je o Kiedisových heroických sexuálních výkonech. "Sex je krev mého umění," přiznal nedávno. Záhy rozeskáčí i tlouštíky rapovým extempore Give It Away, v němž se olizují s drogovou tématikou, jež celou kariéru skupiny provází jako věrná milenka. Následně přeběhnou ke Californication, rozněžnělému kousku ze stejnojmenné desky (1999), který už v době originálního vydání plnil roli chytrého bigbítového cajdáku.

"V té písničce je spousta lásky, ne výsměchu, jak si mnoho lidí myslí. Je také o obrovském vlivu, který tahle část Ameriky měla na západní civilizaci," prozradil Anthony Kiedis, čímž potvrdil, že ani politické či politologické téma není kapele cizí.

Nechybí ani jeden klíčový singl z daného období, což lze s klidem říci i o výběru videoklipů. Kdo má Red Hot Chili Peppers rád povrchně, bude mu Greatest Hits and Videos nejlepším dárkem. Kdo pronikl do nitra tvorby kapely, bude mu možná chybět herní exhibicionismus baskytaristy Fley či instrumentální odvážnosti ukotvené na všech warnerovských albech.

Bez žárovek a oblečení

A kdo si myslel a myslí, že koncertní záznamy skupiny a vůbec její pódiová forma je diskutabilní, pak se v tom snadno utvrdí na DVD záznamu Live at Slane Castle. V minulosti skupina přinášela k hudebnímu vjemu ještě nadstandardní vizuální kousky. Demonstrujme to na dvou zastávkách na festivalech Woodstock v letech 1994 a 1999.

"Ve čtyřiadevadesátém bylo příšerné počasí. Vystoupili jsme s žárovkami na hlavách a měli jsme opravdu znamenitý ohlas. O pět let později se nás všichni ptali, jak chceme překonat ten první woodstocký koncert. Když jim nestačily naše odpovědi, že prostě odehrajeme výborné vystoupení, vzal to do rukou Flea a vystoupil nahý! V Americe! Před čtvrt miliónem lidí! Bylo to něco neuvěřitelného, moře svíček a zapalovačů až někam k horizontu," oprášil historii Kiedis. Letos 23. srpna se v irském Slane Castle nestalo nic zvláštního. Kapela jen odehrála další vystoupení, ne tolik skvělé, jak by bylo záhodno, a už vůbec ne vizuálně přitažlivé. Však začínala za denního světla, teprve časem se přehoupla do tmy.

Propagovala poslední album By The Way, proto kladla důraz na skladby z něho a přidala pár perliček z dávných let. Všechno to ale nemělo příliš velký spád. Na pódiu hrály tři nástroje oddělené, nesouznící vespolek, Anthony Kiedis se jako zpěvák výrazně nevytáhl a ze záznamu je znát, že diváci jako by stále na něco čekali. Je patrné i to, že se nedočkali.

Red Hot Chili Peppers: Greatest Hits and Videosm, Warner Music, 66:46,   resp. 75

R.H.Ch.P. ve zkratce

Skupina vznikla ve třiaosmdesátém roce v Los Angeles, když ji zpěvák Anthony Kiedis vymyslel společně s věrným souputníkem, fenomenálním baskytaristou Fleou. První se k nim přidaly drogy a jmenovitě heroin za čas poslal na onen svět přítele a kytaristu Hillela Slovaka. Tvrdí se, že dodnes nejsou členové skupiny zcela "čistí".

První stejnojmenné album vydali v roce 1984, další Freaky Styley o rok později. Byli na nich tehdy hraví a bezelstní, teprve v devadesátých letech začali systematicky spojovat hudební styly do propletence nazvaného crossover.

Skupina vydala osm řadových alb a vystřídala sedm kytaristů. Vedle Kiedise, Fley a Fruscianteho ji dotváří bubeník Chad Smith.

Red Hot Chili Peppers: Live At Slane Castle, Warner Music, 130 min

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám