Hlavní obsah

RECENZE: Zdařilý semaforský hold Divotvornému hrnci V+W

– Praha
Právo, Radmila Hrdinová

Jiří Suchý si splnil další sen návratem k další dávné lásce, muzikálu Divotvorný hrnec, který rok po broadwayské premiéře uvedli v Praze v březnu 1948 Jiří Voskovec a Jan Werich.

Foto: Dušan Dostál, Právo

Dívčí hrající i zpívající trio Magdalena Jedličková, Veronika Tichá a Eliška Hurábová.

Článek

Suchý ovšem jako zkušený divadelník ví, že naivně optimistický příběh o družstevnících zachraňujících za pomoci kouzel Štědrou dolinu už dnes na jevišti bez komentáře neobstojí, zato že nezestárly písničky v jazykově vybroušených překladech V + W. A tak neuvádí muzikál, ale příběh o muzikálu komentovaný dvojicí, která je zároveň Belindou a Čochtanem, ale také Jitkou Molavcovou a Jiřím Suchým, z čehož plyne řada vtipných jazykových spojení jako „Čochtan se šel převléknout do s/Suchého“ či podšitě dojaté poznámky Jitky Molavcové: „Ty hraješ Čochtana, tak ses toho přece jen dožil…“

Dvojice připomene okolnosti cesty muzikálu Finian’s Rainbow na českou scénu i atmosféru doby těsně po únorovém převratu, která americkému muzikálu rozhodně nebyla nakloněna, byť vlastně paradoxně oslavuje socialistickou kolektivizaci a odbory.

Zbytečně moc odboček

Molavcová se Suchým přechody z muzikálu ke komentářům zvládají brilantně, i když na premiéře těch odboček, vysvětlování a odbourávání se bylo až zbytečně moc. Samotný muzikál v obratném zkrácení si ale diváci vychutnají dosyta – písničky jako Tam za tou duhou, Jakpak je dnes u nás doma, Množení či S čertem si hrát rozhodně nemohou chybět. A celý semaforský soubor se jich zhostil na výbornou: Lucie Černíková jako půvabná a dobře zpívající Káča, otce Maršálka si herecky i pěvecky užívá Vlastimil Harapes, kovbojského Woody Rychtaříka vystřihl David Kraus, senátora Randala Jiří Štědroň, Zuzanu výborně tančí i zpívá Karolina Gudasová.

A hrající a zpívající dívčí trio Eliška Hurábová, Magdalena Jedličková a Veronika Tichá je od inscenace k inscenaci lepší! Pochvalu zaslouží i diváckým očím skryté pánské trio semaforské kapely Jakub Přibyl, Pavel Greifoner a Vratislav Placheta.

Menzelův návrat do Semaforu

Čochtanovým divotvorným hrncem se do Semaforu vrátil i režisér Jiří Menzel, který s choreografem Petrem Šudomou vytvořil dobře rozehraný i roztančený a radostný hold legendárnímu muzikálu, ušitý na tělo umění protagonistů i mladému souboru.

Zatímco Jiří Suchý respektoval písňové texty V + W, Čochtanovy promluvy si jemně aktualizoval směrem k dnešní realitě, aniž ovšem pozbyl půvabu legendárního rozšafného vodníka od Zlaté stoky, jen má takový milý semaforský, jemně ironický i hravý nádech. S Jitkou Molavcovou i Lucií Černíkovou si báječně nahrávají, a až se inscenace usadí, vyladí a zbaví premiérového chaosu, má Semafor další zaručený divácký hit. A to zcela zaslouženě. Pánové V + W by měli radost!

Fred Saidy, Yip Harburg a Burton Lane: Čochtanův divotvorný hrnec
Česká verze Jiří Voskovec a Jan Werich, úprava pro Semafor, scéna a kostýmy Jiří Suchý, režie Jiří Menzel, hudební aranžmá a nastudování Jiří Přibyl, choreografie Petr Šudoma. Premiéra 16. prosince v Divadle Semafor Praha.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám