Hlavní obsah

RECENZE: Velká výprava, ale trochu méně poezie. Kráska a Zvíře dostala hranou podobu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten příběh zná snad každý. Krásná dívka je uvězněna v paláci, jemuž vévodí jeho pán – princ, zakletý do ohavného, zlého zvířete, neboť takový princ byl. A jedině, když se včas naučí mít rád lidi a chovat se k nim podle toho, může kletba pominout…

Trailer k filmu - Kráska a zvířeVideo: Falcon

 
Článek

Klasická pohádka pochází z Francie 18. století a dočkala se nepočítaně adaptací jak na divadelních prknech, tak na filmovém plátně.

Tou nejslavnější filmovou je animovaná Kráska a zvíře, kterou studio Disney vyslalo do světa v roce 1991 a dosáhlo s ní grandiózního úspěchu. Stala se prvním celovečerním animovaným filmem nominovaným na Oscara v kategorii nejlepší film. Za nejlepší původní hudbu a nejlepší píseň ho také dostala a odnesla si i tři Zlaté glóby, čtyři ceny Grammy a řadu dalších ocenění. Jako první animovaný celovečerní film utržila přes 100 miliónů dolarů a divadelní muzikál, který na jejím základě vznikl, se hrál na Broadwayi třináct let.

Nový hraný film režiséra Billa Condona se právě touto slavnou animovanou verzí inspiroval (vznikl rovněž ve studiu Disney) a pokusil se ji ještě překonat. Přitom přetrumfnout dílo, které dosáhlo prakticky dokonalosti, je víc než obtížné.

Rozpočet, který přesáhl sto padesát miliónů dolarů, nicméně vytvořil podmínky k úchvatné podívané a tvůrci i s mimořádně početným štábem (jen na vytvoření dekorací pracovalo přes tisíc lidí) ho využili dokonale.

Přenádherná výprava včetně kostýmů dokáže už na úvodním plese strhnout a po celý film přináší podívanou, která určitě stojí za návštěvu kina. Do detailů vybroušená jednotlivá prostředí a atmosféry, ať jsou to palác, městečko Villeneuve, odkud Kráska pochází, smečky vlků v zimním lese, to vše je až rozmařile hýřivé.

Ve výsledku to vypadá tak, jako kdyby chtěl Condon ukázat onu animovanou verzi v realistické podobě včetně Krásčiných žlutých šatů i včetně některých dialogů. To je ale trochu kámen úrazu – animovaný film měl víc půvabu a víc poezie právě proto, že v něm nad vším vedla prim fantazie, která si s realitou nemusela dělat starosti.

S tím souvisí i to, že jakkoli nová Kráska a zvíře tu starší vlastně skoro kopíruje, snaží se, zejména ve scénáři, o větší hloubku ve vykreslení postav i příběhu. To se však k pohádce, která je krásná právě svou přímočarostí, moc nehodí a zbytečně to zdržuje a prodlužuje celý film.

Jeho podstatnou součást tvoří hudba. Bill Condon natočil především pohádkový muzikál, v němž písně posouvají děj. Použití hudby, která je i není stejná jako v animované verzi, má přitom vtip. Divák má pocit, že všechno dobře zná, ale přesto zaslechne úpravy jak hudební, tak textové.

Emma Watsonová je Kráska, jak má být, i další herecké obsazení je velmi dobře vybrané a animace svícnu, konvičky a dalších věcí v „domácnosti“ určitě pobaví.

Milovníky a věrné vyznavače Disneyho staré animované verze nová Kráska a zvíře možná tolik nenadchne, ale noví diváci nebo ti, kteří se nenechají originálem příliš ovlivnit, si určitě přijdou na své a film si užijí.

Kráska a zvíře
USA 2017, 130 min. Režie: Bill Condon, hrají: Emma Watsonová, Dan Stevens, Luke Evans a další

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám