Hlavní obsah

RECENZE: Vegetariánka poukazuje na zkostnatělost společnosti

Právo, Lucie Zelinková

Za román Vegetariánka získala jihokorejská spisovatelka Han Kang prestižní ocenění Man Booker Prize 2016. Nekonvenčně pojatý román přináší evropskému čtenáři esenci asijského psaní a zároveň otevírá několik kontroverzních témat.

Foto: nakladatelství Odeon

Obal románu Vegeratiánka.

Článek

Vegetariánka, próza o třech částech, je textem, který navzdory očekávání nepojednává o vegetariánství jako takovém. Přináší zprávu o postavení ženy v Jižní Koreji, o postavení ženy v rámci rodiny, ve vztahu k otci a k vlastnímu manželovi, ženy jako sexuálního objektu. Přináší zprávu o nemožnosti přijetí něčeho nového a neobvyklého.

Kang předkládá tři varianty pohledu na ženu, která se rozhodne v současné Jižní Koreji přestat jíst maso. Toto rozhodnutí se setkává s nepřijetím rodiny, vede k nepochopení manžela a ke vzbuzení sexuální touhy u švagra.

Myšlenku Vegetariánky lze vnímat jako demonstraci toho, jak konzervativní společnost reaguje na jinakost a odlišnost. Zkostnatělost společnosti v příběhu reprezentuje otec hlavní hrdinky. Ta se po snu, v němž vnímala sebe samu – masožravce – jako bestiální bytost, rozhodne přestat jíst maso. Hubne, chřadne, za svým přesvědčením si však stojí a před nikým ho neobhajuje. Její rozhodnutí odmítá rodina, především otec, který neváhá použít násilí, aby její netradiční odhodlání zlomil. Varianta, že by byla přijata jako „jiná“, neexistuje.

Zároveň je v knize předestřeno téma postavení ženy jakožto osoby zcela podřízené vůli otce a manžela. Nezasluhuje si respekt, není možné, aby její rozhodnutí bylo bráno jako relevantní, aby ho ostatní jakkoli akceptovali.

Následuje vidění příběhu perspektivou ženina švagra. V její jinakosti spatřuje určitý typ sexuálně přitažlivé krásy, chce ji vlastnit, využít k vlastnímu prospěchu. K tomuto aspektu vstupuje do kontrastu fakt, že přestože ji vidí skrze její přerod ve vegetariánku jako cosi okouzlujícího a přitažlivého, je zároveň manželem její sestry a dopouští se tak do určité míry nevěry.

Kang za atmosféry, kterou evropský čtenář může vnímat jako tradičně asijskou, nepodává rozuzlení situace, nedovysvětluje, nepředkládá důvody k chování svých hrdinů, zaznamenává okamžiky, pocity, prchlivost. Vykreslení situací pramení ze hry se stíny, zimou, horkem a chuchvalci prachu.

Je paradoxní, že některé zahraniční kritiky a čtenářské reflexe mluví o tom, že Vegetariánka je příliš divná, příliš zvláštní či že snad nenabízí možnost uchopení a pochopení. V textu se ukrývá autorčina reakce na neschopnost přijmout něco jiného a v podstatě kritika konzervativnosti a neochoty otevřít se něčemu novému.

Han Kang: Vegetariánka
Odeon, překlad Petra Ben-Ari, 208 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám