Hlavní obsah

RECENZE: V Prorokově zimě je sníh symbolem bezmoci

Právo, Jaroslav Špulák

Hakan Östlundh se narodil ve švédské Uppsale v roce 1962 a coby literát debutoval již v devatenácti letech. Potom se věnoval především žurnalistice, ale i dalšímu psaní. První kriminální román mu vyšel v roce 2004. Navázal na něj dalšími, přičemž klíčovou postavou je v nich vyšetřovatel Fredrik Broman.

Foto: Dobrovský/Vendeta

Obal knihy

Článek

Prorokova zima je první díl trilogie, který vyšel pod původním švédským názvem Profetesn vinter v roce 2018. V češtině vychází poprvé v překladu Kateřiny Duchoňové.

Jeho hrdiny jsou čtyřiadvacetiletý student Elias a dvaačtyřicetiletá vedoucí evropských operací pro Švédskou agenturu pro mezinárodní rozvojovou spolupráci (SIDA) Ylva. Smrtí Anderse Krantze v hotelu v Sarajevu přijde ten první o otce, ta druhá o milence. Spojí je zjištění, že ti, kteří za atentátem stojí, hledají důležitá data a neponechají nic a nikoho, aby jim stál v cestě. Společně před nimi prchají.

Prorokova zima je špionážní a detektivní příběh odehrávající se v několika zemích. Elias a Ylva jsou obyčejní lidé, které stranické zájmy proměnily ve štvance. Kolem nich umírají lidé, oni se štěstím smrti unikají, ale klid nemají stále. A nemohou nikomu věřit.

Östlundh v knize přesvědčivě zachytil skličující a nervy drásající dobu, kterou hrdinové procházejí. Sníh, jenž pokrývá místa, na kterých se příběh odehrává, spočívá těžce na zemi i na jejich duši.

Zimní krajina v ní nikdy není romantická, lákavá a krásná. Autor v popisu zdůrazňuje její temnou a stinnou stránku, její schopnost vytvořit vězení, ze kterého se těžko uniká. Činí tak nejen popisem, ale i tím, co je řečeno takzvaně mezi řádky. Z toho plynoucí nevlídná nálada pak poskytuje čtenáři vhled do rozpoložení, v němž se nacházejí hlavní postavy.

Zatímco dialogy jsou svižné, samostatné úvahy postav o situaci, ve které se nacházejí, podobný švih postrádají. Je to zčásti dáno tím, že se příběh odehrává v prostředí vysoké politiky a je na autorovi, aby souvislosti a vztahy v ní náležitě vysvětlil. Na druhou stranu ale bylo možné zredukovat několikrát se opakující rezignovaná konstatování a na ně navazující situace, třeba že smrt je na dosah, aby se posléze ukázalo, že hrdinové přežijí.

Hakan Östlundh: Prorokova zima
Dobrovský/Vendeta, překlad Kateřina Duchoňová, 392 stran, 399 Kč

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám