Hlavní obsah

RECENZE: V přímém ohrožení. Příhodná četba v době koronaviru

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár měsíci by se kniha skotského lékaře Kena McClureho V přímém ohrožení dala zařadit do kategorie thriller s prvky science fiction. S příchodem koronavirové krize však vědeckofantastický nádech ztratila a přiblížila se tvrdé realitě.

Foto: Alpress

Obal knihy

Článek

Svět v knize není ohrožen koronavirem, ale mnohem nebezpečnějšími viry ebola a marburg, jejichž smrtnost se pohybuje mezi osmdesáti až devadesáti procenty. Jde sice o fiktivní příběh, vychází ale ze skutečných dat popisujících vypuknutí epidemie eboly v rovníkové Africe v roce 2018.

Steven Dunbar je hlavní vyšetřovatel Vědeckolékařského inspektorátu britského ministerstva vnitra a jako takový zasahuje všude tam, kde policii chybí odbornost. Zápletka příběhu je možná trochu křečovitě zahájena, když on a jeho partnerka, pediatrička Tally, u snídaně poslouchají rozhlasové zpravodajství informující o epidemii eboly v africkém Kongu.

Oba jsou hned ten den nezávisle na sobě do problematiky vtaženi. Dunbar přes případ dvou stejným způsobem zavražděných lékařů, Tally skrz neodbytný pocit, že se má jako dobrovolnice do Konga vydat. To, že se i rozuzlení nakonec obou přímo osobně dotkne, lze označit za ne zrovna pravděpodobný vývoj.

Příběh přesto nepostrádá napětí. I když se čtenář musí zpočátku prokousat textem plným odborných výrazů, děj má spád. A to i proto, že problematika již není veřejnosti cizí a mnohé z terminologie se stalo běžnou součástí našich životů. Dialogy jsou však místy vyloženě nepřirozené, když jejich aktéři stále dokola celou větou opakují to, co již řekli nebo si před tím mysleli. Působí pak jako secvičené představení s cílem vše důkladně znovu vysvětlit.

To, co by v knize mohlo vypadat jako rozvíjení konspiračních teorií, se nyní však nezdá nereálné. Vždyť i největší světoví státníci dnes zmiňují varianty umělého vytvoření viru či dokonce úmyslného šíření pandemie. O zpochybnění důvěryhodnosti mezinárodních institucí v čele se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) nemluvě.

Právě díky tomu se knize daří i v pragmatickém čtenáři tíhnoucímu k povzdechu, že to se nemůže ve skutečnosti stát, zasít semínko strachu.

Ken McClure: V přímém ohrožení
Alpress, překlad Jan Mrlík, 271 stran, 319 Kč

Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám