Hlavní obsah

RECENZE: Thriller s atmosférou zimní Skotské vysočiny

Právo, Štěpánka Zenklová

Parta bývalých spolužáků z Oxfordské univerzity se jako každý rok setkává na společné oslavě Silvestra. Protentokrát si vybrala úžasné místo, odlehlou luxusní chatu na Skotské vysočině. A právě atmosféra tajemné krajiny a její velmi barvitý popis jsou největším tahákem prvotiny britské autorky Lucy Foleyové v thrilleru s názvem Štvanice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obal knihy

Článek

Kdo čeká od knihy s podtitulem thriller násilné scény, bude zklamán. Uzavřená skupina lidí je odříznutá sněhovou kalamitou od zbytku světa, stane se jedna vražda a každý je podezřelý. Vztahy všech zúčastněných jsou propletené, všichni lžou, nikdo není bez osobního nepěkného tajemství. K tomu připočtěme mysteriózní okolí a neubráníme se pocitu, že jsme v příběhu à la Agatha Christie.

A i když nejde o dílo nijak originální, detektivka je to docela povedená. Autorka mistrně vykresluje psychologické portréty postav a díky střídání role vypravěče i časové posloupnosti se jí daří po celou dobu držet napětí na vysoké úrovni. Tím spíše, že až do konce není zřejmá nejen identita vraha, ale ani oběti.

Zpočátku je trochu těžké se mezi postavami zorientovat, ale jakmile se vyprofilují, děj se rychle posouvá vpřed. Příběh je kompaktní a nepostrádá logiku.

Dokonce i když se jedna z hlavních hrdinek pouští sama do na první pohled zbytečně riskantní akce (tolik oblíbený nešvar thrillerových autorů), je její ryze osobní motivace nakonec alespoň vysvětlena.

I když psychologické vykročení z komfortní zóny by se nemuselo rovnat téměř sebevraždě, autorčina snaha nenechat postavu jednat iracionálně se počítá.

Štvanice: Lucy Foleyová
Vendeta, překlad Dana Křepelová, 350 stran, 249 Kč

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám