Hlavní obsah

RECENZE: Thriller psaný pod tíhou osobní tragédie

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladičká kapsářka Angela Woodová chce oslavit úspěšný lov koktejlem v baru. V něm se však stane svědkyní neurvalého chování neznámého muže. Byť chtěla pro tento den s krádežemi skončit, rozhodne se jeho arogantní chování potrestat a sebere mu tašku. V ní najde černou knihu vázanou v kůži. Když ji doma otevře, je ohromena. V rukou drží deník zvráceného vraha a sama se rázem ocitá v ohrožení.

Foto: BB art

Obal knihy

Článek

Chris Carter okupuje se svými thrillery s detektivem Robertem Hunterem a jeho parťákem Carlosem Garciou již několik let světové i české žebříčky nejčtenějších knih. Jedenáctý díl s názvem Napsáno krví byl stejně jako ty předchozí jeho obdivovateli velmi očekávaný. A to nejen kvůli předpokládané dávce mrazivého chvění.

Autora v průběhu psaní postihla osobní tragédie. Jeho životní partnerka a velmi milovaná žena spáchala sebevraždu. Nebylo tedy vůbec jasné, zda bude schopen dílo dokončit. Přes úvahy o ukončení vlastního života se dokázal přenést jen díky silné podpoře svých přátel a fanoušků a knihu dopsal.

A vliv nešťastné události je na zatím posledním díle série znát. Carter, původem Ital narozený v Brazílii a žijící v Londýně, se ve svých knihách přímo vyžívá v popisech vražedných brutalit. Toho nezůstane čtenář ušetřen ani v Napsáno krví, byť jisté zmírnění je přece jenom znát. A je to jen ku prospěchu díla.

Mustr sériových vražd zůstává zachován, stejně tak nervy drásající a dokonale vystupňované napětí, které čtenáři nedovolí se od knihy odtrhnout. Mnohem více než dříve se ale autor věnuje pohnutkám a osobnostním rysům pachatele. Vzhledem k tomu, že Carter vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě a byl členem týmu soudní psychologie tamního státního zastupitelství, má k tématu co říct.

Stejně jako k pocitu viny a selhání, ke kterému se autor po smrti své partnerky přiznal svým čtenářům na sociálních sítích. Ironií osudu je, že jeho hlavní hrdina Hunter v minulých dílech nedokázal ochránit hned dvě své životní lásky před utrpením, kterému je vystavila jeho policejní práce. A také se s těmito okolnostmi jen těžko srovnává. S podobnou náloží viny se potýká i kapsářka Angela. A Carter jako by s nimi oběma hledal cestu ze začarovaného kruhu.

Chris Carter: Napsáno krví
BB art, překlad Jana Pacnerová, 368 str., 349 Kč

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám