Hlavní obsah

RECENZE: Teplo domova. Antická tragédie v rodině britských džihádistů

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Isma je britská muslimka. Vyrostla v Londýně a po smrti matky se musela postarat o své mladší sourozence, dvojčata Aneeku a Parvaize. Navíc se potýká s následky toho, že otec rodinu opustil a připojil se k džihádistům. Zemřel v Guantánamu.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Psychologický román pákistánské autorky Kamily Shamsieové Teplo domova se pokouší přiblížit, jaké to je být muslimem ve světě ochromenému strachem z teroristů. Vypomáhá si inspirací v řecké tragédii Antigone, popisující silnou lásku sestry ke svému bratrovi. Jako by autorka chtěla upozornit, že ač je antika označována za kolébku evropské vzdělanosti, silné starodávné příběhy se odráží úplně stejně i v životě muslimů.

Přesto je pro evropského čtenáře těžké se s postavami knihy ztotožnit, či s nimi přímo sympatizovat. Příběh je vyprávěn z pohledu několika protagonistů tak, aby byly zachyceny všechny způsoby, jakým se muslim vyrovnává se životem v Evropě.

Někteří se snaží přizpůsobit, ale zároveň si chtějí ponechat své tradice, byť jim to na pozadí boje s mezinárodním terorismem často velmi komplikuje život. Jiní se snaží svůj původ popřít a jednají „papežštěji než papež“. A pak jsou i ti, kteří se přizpůsobit z různých důvodů nedokážou a nechají se omámit džihádistickou rétorikou.

Kniha je tak roztříštěna a ztrácí na tempu a také emotivnosti. Čtenář se totiž musí vyrovnávat s natolik rozdílným vnímáním skutečnosti, že mu již nezbývá energie na to, aby si k někomu vytvořil pouto a alespoň pocitově sledoval jen jednu linii. Na emoce tak zapůsobí až závěr knihy, kdy se příběh pospojuje a vyvrcholí.

I tak je však kniha Teplo domova velmi zajímavá a stojí za to se přes občasnou nechuť do čtení znovu pustit. Ocení ji zejména ti, kteří chtějí vidět svět i jinýma očima a mají v sobě snahu pochopit nepochopitelné.

Kamila Shamsieová: Teplo domova
Host, překlad Tereza Marková Vlášková, 240 stran, 329 Kč

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám