Hlavní obsah

RECENZE: Slimani nechala promluvit marocké ženy o sexu

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská prozaička s marockými kořeny Leila Slimani se profilovala jako autorka kontroverzních románů. Loni si čeští čtenáři mohli přečíst její příběh o nymfomanii V lidožroutově zahradě, nyní přichází s komiksem Sex a lži, jenž bez příkras ukazuje intimní život současných marockých žen. Slimani si klade za cíl upozornit na to, jak zaostalé je vnímání ženské sexuality v Maroku.

Foto: ČTK

Leila Slimani svými díly provokuje.

Článek

Zatím svými texty spíše provokovala, zacházela za hranice, které pro ni jako pro autorku z muslimské země společnost vytyčila. Nepsala půvabné, maximálně lehce erotické příběhy s příchutí orientu, ale syrovější, sexualitou prodchnutá dramata.

V nové knize vytváří jakousi komiksovou reportáž. Chce skrz ni informovat svět o tom, jak zaostalé je vnímání nejrůznějších aspektů ženské sexuality v Maroku. Na svou rodnou zem neútočí, neosočuje ji, nevyčítá. Nastavuje zrcadlo a nechává promlouvat postavy.

Dnešní mladí maročtí muži možná uvažují relativně moderně, ovšem myšlenka na to, že by si za manželku vzali ženu se sexuální zkušeností, je jim vzdálená, a to nehledě na fakt, že sami zcela běžně mají plnohodnotné partnerské svazky už před svatbou. Znamená to tedy, že pro posunutí se o krok dál, k manželství, nutně počítají se ženou novou, neposkvrněnou.

Téma potratů je v zemi nepřekvapivě absolutním tabu. Homosexualita? Žena je provdána za muže a problém je tím vyřešen. A takových nešvarů, které ženám v Maroku ztěžují či přímo ničí život, je mnohem víc.

Slimani komiks vytvořila na základě příběhů, které jí při návštěvě Maroka samy ženy přicházely vyprávět. Z nich pak vytáhla jednotlivá témata a ta přetavila přiřkla svým postavám. Byť nejde o první feministický komiks v literárním prostoru, jde o komiks, jenž odhodlaně nahlíží do skutečných problémů, které je třeba řešit.

Autorka tak možná napomohla diskuzi ve společnosti, zadala impuls ke změnám, použila literaturu k tomu, aby ženám pomohla k lepším životům. Úctyhodný a na tomto místě maximálně potřebný počin.

Leila Slimani: Sex a lži
Argo, překlad Sára Vybíralová, 108 stran, 298 Kč

Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám