Hlavní obsah

RECENZE: Skupina Nebe je přesvědčivější v první polovině alba

Právo, Jaroslav Špulák

Havířovské Nebe nahrálo druhé album a pojmenovalo je Než se rozední. Sama titulní písnička by mohla být klidně chápána jako vlajková loď aktuální tvorby kapely. Na kolekci lze nadto při troše dobré vůle vypozorovat, že má některé vlastnosti, jež naznačují i odhalují její osobitost.

Foto: Universal Music – Ondřej Pýcha

Skupina Nebe by měla po svém druhém albu získat pevnou pozici na české scéně.

Článek

Jedním z nich je zpěv Petra Harazina. Má příjemnou barvu, je pevný a silný. Ve výškách sice působí dojmem, že hranici dobré intonace každou chvíli překročí, nicméně právě to mu dává potřebnou rockovou provokaci i drajv. Chvályhodná je jeho pečlivá výslovnost.

Nebe ve svých písničkách povětšinou směřuje od vyklidněné polohy ke gradaci. Pilířem na té cestě jsou dravě vystavěné refrény, navíc s melodickými postupy, které mají šanci v českém mainstreamu uspět. Charakteristické jsou i nenápadně vkusné a funkční klávesové linky Tomase Kulurise a spolehlivé vokály, vždy přítomné tam, kde je třeba gradaci nenápadně pomoci (Vteřina, Padáky).

Pečlivě zvolená slova v textech

Přestože mají Nebe v písních povětšinou melodické linky zřetelné, objevují se i skladby, v nichž jsou vlažné a vyhlížejí nejistě.

Příkladem budiž sloka v písni V jámě lvové. Než se písnička dostane k výraznému refrénu, je to skoro nekonečné. Nepřesvědčivé pasáže jsou i ve skladbách Pandořina skříňka, Vím, že tam jsi či Meziměsto. Jinými slovy, album je lepší ve své první polovině. Závěrečná písnička Opuštění je ale finále, jak se patří. Má v sobě cosi noblesního, je podána s melancholií, která neuráží.

Harazin píše velmi dobré texty. Pečlivě v nich volí slova, umí v pravou chvíli sáhnout po nějakém výrazném, to když atmosféra trochu vadne, a ctí přízvuky.

Jestliže měla Nebi věčně vyčítaná spolupráce s Richardem Krajčem na prvním albu dát české hudební scéně svěží písničky, byla ku prospěchu věci a basta. A pokud Krajčo jenom projevil dobrý vkus a svou přítomností na Nebe „ukázal“, zaplať pánbůh za to.

Nebe: Než se rozední
Universal Music, 36:53

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám