Hlavní obsah

Recenze: Sen noci svatojánské má vtip, poezii i magii

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradu otevřela premiéra Snu noci svatojánské režijního dua SKUTR. Tématem jejich Snu je věčný vztah muže a ženy promítnutý do roviny milenců, snoubenců i manželů. Od akutní zamilovanosti až k nenávisti a odcizení.

Foto: Viktor Kronbauer

David Prachař a Vanda Hybnerová jsou protagonisty zdařilého Snu noci svatojánské režisérského dua SKUTR.

Článek

Milostné propletence Shakespearovy komedie jsou tu zobrazeny bez romantické idylky, zato nemilosrdně a s groteskní nadsázkou. A v duchu textu i s patřičnou dávkou dravé i hravé erotiky, především však s humorem, vtipem a poezií.

Detailně vypracovaný pohybový scénář počítá s improvizačním dotvořením ze strany herců. Každá situace má svůj vnitřní rytmus a podpořená živými klávesami Václava Kopty směřuje dynamicky k pointě.

Divák je atakován neustále novými nápady, promptně měnícími atmosféru okamžiku od drastické komiky k tajuplné, magické obrazivosti.

Temperamentní milenecká čtveřice Hany Vagnerové, Martina Písaříka, Zuzany Stavné a Petra Vančury je ryze současná (včetně bohužel i místy dost ledabylé mluvy), stejně jako omontérkovaní aténští řemeslníci a civilní Hipollyta s Theseem, kteří s proměnou v Titanii a Oberona na sebe berou nejen fantaskní kostýmy, ale stávají se vědomou součástí divadelní magie, odkazující k archetypální mytičnosti či pohádkovosti, právě tak jako k folklóru a svatební obřadnosti.

Vanda Hybnerová a David Prachař si s touto víceznačností velice dobře rozumějí a dokážou si ji vychutnat. A uprostřed všeho třeštění si drobnými krůčky vyšlapuje malinko natvrdlý, prskající a brebentící Puk Csongora Kassaie s kozlíma nohama a lidsky škodolibou duší, obklopený elfy a vílami akrobatické mrštnosti a hadí vláčnosti.

Duu SKUTR se podařilo spojit letní zábavnou podívanou s divadelní imaginací. Tedy přesně to, čím Letní shakespearovské slavnosti mají být. Jejich Sen je trefou do černého.

Celkové hodnocení 90 %

William Shakespeare: Sen noci svatojánské

Režie SKUTR: Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, scéna Jakub Kopecký, kostýmy Linda Boráros, hudba Petr Kaláb, choreografie Jan Kodet.

Premiéra 28. 6. 2013 na Pražském hradu

Reklama

Výběr článků

Načítám