Hlavní obsah

RECENZE: Sedmilhářky - z hereckého blogu do knihy

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vzoru úspěšného blogu Kafe a cigárko Marie Doležalové vznikla další kniha s původem v internetovém deníku. Herečky Marika Šoposká a Berenika Kohoutová píšou Sedmilhářky, kterým teď daly knižní podobu.

Foto: nakladatelství Grada

Obal knižní novinky

Článek

Kniha je hravá, zábavná, prýští z ní nespoutaná osobitost a vcelku přijatelná infantilita. Autorky střídají banální témata se zásadními, citlivě vyprávějí o mateřství a takto niternou kapitolu neváhají vystřídat tématem ženské tělesnosti, podané překvapivě obhroublou rétorikou.

Jemnou poetiku do textu vkládají prostřednictvím jistého pravidla o Sedmilhářkách, rozehrávají hru na pravdy, polopravdy a lži a čtenáře nechávají tápat a hádat. Někdy vyprávějí skutečné příběhy, někdy si je dokreslují, jindy si prohazují role.

Při cestě z on-line prostoru do knižní vazby by však knize pomohla drobná formální úprava. Některým interpunkčním orgiím by prospělo cestou na papír seškrtání, přičemž divokosti projevu by to nikterak neuškodilo. Záchvaty citoslovcí, změti vykřičníků a emocionální chuchvalce přijme a zpracuje on-line prostor jinak než stránka papíru, přestože se jedná o totožný obsah.

Každá z autorek žije a vypráví svůj příběh, skládající se relativně pravidelně z příspěvků, na přeskáčku, příběhy na sebe volně navazují a fungují jako vzájemný dialog, snažící se o probuzení důvěry ve čtenáři.

Hlavní strunou, na kterou při psaní hrají, je nejen vylíčení soukromí, příběhů jejich vztahů, radostí i trápení, ale zaujetí formou, která stojí na důvěrnosti. Čtenář má možnost jakoby nahlédnout do soukromé korespondence dvou kamarádek, hereček, dvou žen. A jejich témata i jazyk přesně těmto třem škatulkám odpovídají.

Celkové hodnocení 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Berenika Kohoutová, Marika Šoposká: Sedmilhářky

Grada, 216 stran, 349 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám