Hlavní obsah

RECENZE: Scenárista už se filmu Miluji tě modře bránit nemohl

Právo, Věra Míšková

Scénář nového českého filmu Miluji tě modře napsal Jaroslav Papoušek na začátku devadesátých let, ale až nyní, dvanáct let po jeho smrti, ho natočil Miloslav Šmídmajer. V titulcích je jako jediný autor scénáře uveden Papoušek, v materiálech pro novináře režisér a producent Šmídmajer přiznává, že text upravoval.

Foto: Bioscop

Denisa Nesvačilová a Václav Jílek v modré.

Článek

A činil se asi hodně, protože pod tím, co je k vidění na plátně, by scenárista filmů Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko či série o Homolkových snad ani podepsán být nemohl. A pokud k tomu dopuštění došlo, mělo zůstat v šuplíku.

Hlavní hrdina, kunsthistorik, malíř a kurátor Národní galerie David dostane padáka, protože je nejmladší, nejšikovnější, a tudíž se uživí snáz než méně schopní kolegové, kteří se musejí starat o rodiny. Tohoto krásného příkladu sociálního cítění ředitele Národní galerie si ale David moc neváží, protože drahé obří plátno nechá nést přes nádvoří nezabalené, takže není divu, že jím utíkající člověk proskočí a vyrobí v něm díru jako vrata. Jak to David s jeho autorem  – věhlasným holandským umělcem – sfoukne, aby nebyl malér, stydno prozradit.

Druhá zápletka tkví v tom, že David má otce záletníka, který pod záminkou převádění obrazů do fotografie svléká v ateliéru děvčata. Celkem nic z toho není, protože „v Praze točej’ Amíci a ty nejlepší holky jsou na castingu u nich“, nicméně nahoty divák užije, kolik chce. Je jen otázka, zda právě nahota je to, proč lidé chodí na české filmy.

O třetí zápletku se stará aranžérka a artistka Tereza, do které se David zamiluje a bojuje o ni s artistou Igorem, zatímco ona se na své interesantně oprýskané pavlači těžce rozhoduje mezi velkým americkým angažmá a kariérou ve výloze zlatnictví. Respektive mezi končícím vztahem s Igorem a klíčícím s Davidem, přičemž oběma se ochotně svléká i oddává.

Bohužel nejde o parodii

Z uvedeného možná není dost zřejmé, zda jde o vážně myšlenou „červenou knihovnu“, do níž náleží ještě matka posedlá jógou (z níž ji bolí klouby!), nebo o parodii na ni. Není to bohužel zřejmé ani z filmu samotného. A tak jen podle toho, že je snímek zcela prost byť i jen náznaku humoru, lze soudit, že je zamýšlen vážně.

Režie působí i s nahromaděnými výtvarnými artefakty a modrou, kam se podíváš, jako ve staré studiové televizní inscenaci. A i když Šmídmajer typologicky docela dobře vybral Václava Jílka do hlavní role, on ani ostatní zjevně neměli režijní vedení, o něž by se mohli opřít, takže s výjimkou Taťjany Medvecké, která žádné vedení nepotřebuje, podávají i velmi slabé výkony. A tak je na světě jen další marný pokus o českou romantickou komedii.

Miluji tě modře
ČR 2017, 90 min. Režie: Miloslav Šmídmajer, hrají: Václav Jílek, Denisa Nesvačilová, Taťjana Medvecká, Vladimír Kratina, Rostislav Novák ml. a další.

Celkové hodnocení: 20 %

Reklama

Výběr článků

Načítám