Hlavní obsah

RECENZE: Případ dvou básníků. Detektivce podle Proškové současné kulisy škodí

Právo, Eva Vejdělková

Pátá ze série staromilských televizních detektivek podle knih Hany Proškové opět nabízí pro autorku typické klubko komplikovaných vztahů, které musí kapitán Vašátko s přítelem Horácem rozplést. Adaptace zhruba půlstoletí staré knihy do současnosti tentokrát ale přece jen skřípe.

Foto: Česká televize

Emília Vášáryová a Viktor Preiss v Případu dvou básníků.

Článek

Nápadné je to zejména ve srovnání s předchozím Případem dvou sester, kdy se právě převod do dnešní doby zdařil bez pochybností, přičemž z dosud natočených detektivek vyšel nejlépe.

Především by v aktuálním Případu dvou básníků slušely experimentům zavražděného muže s počítačovou poezií mnohem více retro kulisy dob, kdy počítače ještě zabíraly celou místnost a používaly se k nim děrné štítky, než současnost se smartphony a sociálními sítěmi. Dnešní uměnímilovný špičkový programátor by se totiž nejspíš zabýval něčím úplně jiným než průkopnickým objevováním možností výpočetní techniky na literárním poli a naivními říkankami.

Ostatně i ten „ústav pro šíření informací“, v němž oběť pracovala na kdovíčem vědeckém, s čím se jezdí na zahraniční sympozia, nepůsobí ani tolik současně jako spíš až nápadně alibisticky neurčitě. A to navíc není všechno, co v této televizní detektivce zrovna moc nesedí.

Klasicky vystavěná pátrací linka

Gambler s obrovskými dluhy žijící ve výstavní prvorepublikové vilové čtvrti by dnes sotva spatřoval východisko ze své nouze na českém knižním trhu. Taková zápletka mohla působit věrohodně ještě tak v dobách, kdy Prošková své psychologicky stavěné detektivky psala, ale za dnešních tržních podmínek už je tato motivace dost na hraně včetně naznačovaných majetkových poměrů pachatele.

Aspoň že nebudí pochybnosti základní vztahy oběti s matkou, milenkou, kolegy a přáteli, které mají v podstatě univerzální charakter. Když si tedy divák odmyslí kulisy, ve kterých se případ odehrává, může si přece jen užít klasicky vystavěnou pátrací linku, přestože je nakonec nucen nad motivací pachatele přivřít obě oči.

Pokud jde o herecké obsazení, za pozornost stojí po předešlém případu s Gabrielou Míčovou v titulní dvojroli opět hlavně ženské postavy. Jednak zaujme Emília Vášáryová jako příliš starostlivá matka zavražděného, jednak překvapí Zuzana Stivínová, která většinou hraje sebevědomé emancipované ženy, v roli uťáplé šedé myšky.

Případ dvou básníků
ČT 1, 3.2., 20.15 hod. Scénář: Jana Knitlová, režie: Lucie Bělohradská, hrají: Viktor Preiss, David Matásek, Ondřej Malý, Tereza Krippnerová, Emília Vášáryová, Zuzana Stivínová aj.

 Celkové hodnocení 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám