Hlavní obsah

RECENZE: Poznat sebe v těle druhého

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veden americkým příslovím o tom, že druhého lze poznat jen tehdy, když se člověk ocitne v „jeho“ botách, napsal Kanaďan William Paul Young (1955) další román, nazvaný Křižovatky.

Foto: Knižní klub

William Paul Young: Křižovatky

Článek

Sobecký podnikatel Anthony Spencer, dvakrát rozvedený, otec syna a dcery, s nimiž ovšem společný jazyk najít nemůže ani nehodlá, si vypije svou „poslední“ sklenku whisky. Ráno se probudí dílem v kómatu v nemocnici, duchem však částečně v prostředí, kde se Ježíš snaží pochopit hříšníky. Stane se mu však podivná věc, ocitne se v těle Cabbyho Perkinse, dítěte svobodné matky Molly, trpícího Downovým syndromem.

Pojednou začne vlastní život vnímat zcela jinak než dřív. A časem zjistí, že Molly je dobrá duše, která ho chce smířit se všemi, jimž kdy ublížil.

Střídání pohledů, kterým kdysi boháč v nejlepších letech hledí na svět téměř posmrtný, vede k zamyšlení nad hodnotami, jimiž se řídil nejen on. A samozřejmě přináší poznání tajeného, co nechtěl kdy přiznat ani sám sobě, natož druhým.

Young dokázal „prodat“ osmnáct miliónů výtisků své prvotiny Chatrč (2007, česky 2009), románu o smíření rodičů oběti sériového vraha s těžko přijatelnou ztrátou. Podobně jako v případě Křižovatek jim pomohla náboženská víra.

Bylo by možné nad tím mávnout rukou, kdyby spisovatel neměl schopnost oslovit tak široké publikum.

WM. Paul Young: Křižovatky

Knižní klub, přeložila Šárka Kadlecová, 288 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám