Hlavní obsah

RECENZE: Placebo slavili dvacítku. Připomněli tedy i své nejlepší období

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Foru Karlín vystoupila v úterý večer britská skupina Placebo. Její probíhající turné se jmenuje 20 Years of Placebo a formace z Londýna na něm slaví dvacet let od vydání svého stejnojmenného debutového alba.

Foto: Petr Horník, Právo

Brian Molko táhne kapelu už od roku 1992. Debut vyšel o čtyři roky později.

Článek

V Praze tím pádem představila skladby z celé své diskografie. I s přídavkem jich zaznělo pětadvacet, přičemž formace úplně na konci zahrála písničku Running Up That Hill (A Deal with God) od Kate Bushové.

Foto: Petr Horník, Právo

Placebo hráli skladby z celé doiby své existence.

Během koncertu, jejž bez velkého ohlasu otevřela velšská kapela The Joy Formidable, vzpomínala na všechna svá období. Dokumentovaly je nejenom písničky, které byly zahrané s obrovským drajvem, ale také videa a fotografie, jež byly prezentovány na velké videoploše za kapelou.

Došlo mimo jiné i na vzpomínku na časy, kdy skupina spolupracovala s letos zesnulým Davidem Bowiem. V roce 1999 s ní nahrál písničku Without You I'm Nothing a v úterý v Praze to byl jeden z nejsilnějších momentů celého večera.

Foto: Petr Horník, Právo

Show Placebo byla pěkná i na pohled.

Placebo dnes tvoří už jen zpěvák a kytarista Brian Molko a baskytarista Stefan Olsdal. Na turné je doplnilo několik dalších muzikantů, díky čemuž je koncertní sound aktuálně pevný, hutný, energický a agresivní. Připočteme-li velice dobrý zvuk v sále, pěkné vizuální i světelné ztvárnění, byla to oslava, jak se patří.

Pro fanoušky dvojnásob, neboť Placebo byli přece jenom nejzajímavější na přelomu devadesátých a takzvaných nultých let, tedy hluboko ve své minulosti.

Placebo
Forum Karlín, Praha, 8. listopadu

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám