Hlavní obsah

RECENZE: Melancholie i mánie kmeta rapu. Orion vydal desku

Právo, Ondřej Horák

Rapper Orion uzavírá trilogii sólových alb Teritorium. Místo precizního rapu mumlá a prozpěvuje, nic už si dokazovat nemusí. Na desce hostuje Grammy ověnčený varhaník Ondřej Pivec i drzá omladina z Jižního Města.

Foto: BiggBoss

Obal alba

Článek

Na konci října se na večírku labelu BiggBoss odehrála zajímavá scénka. Když Orion hostoval s kapelou WWW, na konci skladby se rozhodl uvést věci na pravou míru a svůj titul „nejstarší český rapper“ přiznal Ondřeji Anděrovi. Ten pod pseudonymem Sifon s WWW skutečně dostal hip hop do Československé televize a exotický žánr představil mladému publiku coby organický fenomén. Orion k nim tehdy vzhlížel a v klipu Noční můra hrál komparz.

Jenže zatímco Anděra ještě v devadesátých v kapele skončil, Orion s Penery strýčka Homeboye český hip hop etabloval na hudební scénu. Pověst kmeta českého rapu si vybudoval i díky nahrávkám Teritorium I a II, které vydával v letech 2003 a 2006. Jako první český rapper se rozhodl vystoupit ze stínu úspěšné kapely a nahrál silná sólová alba.

Nyní opisuje hned několik pomyslných kruhů. Teritorium III není jen závěrečnou částí úspěšného triptychu, ale také posledním vydavatelským počinem BiggBoss. V neposlední řadě se pak Orion vrací na Jižní Město, kde to všechno začalo.

Do singlu City Cowboy přizval mladé rappery z takzvaného Jižáku, píseň pro sebe ale částečně ukradl devatenáctiletý producent a zpěvák Sofian Medjmedj. Teritorium III nicméně není o vzpomínání. Pětačtyřicetiletý veterán rapu po boku dravého dorostu mládne, z písně sálá energie i radost z muziky.

Orionův výraz se v posledních letech proměnil. Místo chrlení slov spíš mumlá, což jen umocňuje vizáž gurmána života. V úvodu téměř padesátiminutového alba do melancholických ploch syntezátorů hejskovsky pořvává: „Dej mi soul, ukaž soul.“ Od posluchačů žádá duši, nejspíš proto, že sám nabízí tu svou.

Na novince kombinuje hravost a nadšení, s nimiž začínal rapovat, s pocitem obnošenosti, který zbude po životě plném večírků. „Jednou bych chtěl mít jasnou hlavu, nenechat se zlomit,“ rapuje uprostřed alba v introspektivní skladbě. Melancholie Orionovi sluší. Možná nejsilnějším momentem alba je temná Brát – Crack is Wack, k níž ho inspiroval kamarád závislý na heroinu. Staromilský funky beat po první třetině zpomalí a začne se rozpíjet, zatímco ho překrývá brnkání na mandolínu.

Coby kontrapunkt temnotě Orion nabízí písně Lagonda nebo reggaeton Bond girl. Pověstným nadhledem hraje Famous s hostujícím Ondřejem Pivcem, jehož „hammondky“ prosvětlí elektronické beaty i jinde. Vrcholem absolutního humoru je obskurní Vidiek s motivy slavné písně stejnojmenné slovenské kapely.

Českému rapu už dávno vládne mladší generace, zvuk PSH v triumfujícím žánru zastupuje spíš nostalgii. Orion na Teritoriu III nicméně zní jako umělec, který má ledacos odžito, získal nadhled a nemusí si nic dokazovat. A taková autenticita současnému hip hopu zoufale chybí.

Orion: Teritorium III
BiggBoss, 48:00

Hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám