Hlavní obsah

RECENZE: Když zlo prorůstá všemi sociálními vrstvami

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thriller britské spisovatelky Anny Baileyové zpracovává jako hlavní téma vraždu v kulisách dusného klimatu amerického zapadákova Whistling Ridge. Na jednom mejdanu tamní mládeže se ztratí dívka Abigail. Zpočátku má tedy čtenář dojem, že se bude jednat o obyčejnou detektivku, ve které se odvíjí pátrání, hledání důkazů a následně dojde k zjištění pachatele.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Autorka děj ozvláštňuje specifickými literárními obraty typu „Kde kojoti přežvykují odhozené nedopalky cigaret“, „Profi l má tak ostrý, že by jím mohl lajnovat kokain“ nebo „Že šerif vypadá, jako by ho někdo vyřezal ze dřeva“. Její způsob psaní mírně připomíná ten, který známe od spisovatele Raymonda Chandlera v jeho románech o detektivu Philu Marlowovi.

Jenže postupem času se tento lehký a mírně ironický literární styl plný nadsázky a mírně cynické ironie začíná vytrácet a děj se stává víceméně banálním popisem všemožných forem zla, které městečko svírají jako ocelová obruč.

Starší občané jsou plni xenofobie, homofobie, rasismu, ale i traumat z vietnamské války. Jejich synové a dcery zase hledají únik z této neveselé reality pomocí nevázaného sexu, drog a alkoholu. Mezi všemi obyvateli doutnají navíc nevyřešené účty z minulosti, křivdy a násilné činy. Pozitivního hrdinu aby člověk pohledal.

Děj se začíná drobit do jednotlivých mikropříběhů. Spisovatelka tomu napomáhá i dělením na dříve a nyní, tudíž se v některých místech začíná pomyslný film trhat na více či méně souvislé fragmenty.

Najednou tedy zjistíme, že hledání pohřešované dívky Abigail začíná ustupovat do pozadí a vlastně se stává marginálním problémem. A vyřešení jejího případu tudíž není tím hlavním, jak by se na začátku zdálo.

Tato kniha se tedy stává spíše sociologickou sondou do problémů dnešního světa než klasickou napínavou detektivkou na letní dovolenou. To ale není až tak na škodu, protože dnešní svět prorůstá zlem skrz na skrz.

Anna Baileyová: Za dveřmi tma
Metafora, 343 stran, 284 Kč

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám