Hlavní obsah

RECENZE: Folný tepe do tématu krize středního věku

Právo, Lucie Zelinková

Český spisovatel Jan Folný zaujal před pěti lety čtenářské i kritické publikum sbírkou povídek Buzíčci. V nich propojil příběhy rozličných postav homosexuální orientace.

Foto: Nakladatelství Host

Obal knižní novinky.

Článek

Tento motiv nezapomněl zakomponovat do svého nového románu Víkend v Londýně. V něm se hlouběji věnuje krizi středního věku u svých tří i v tomto případě velmi rozličných hrdinů.

Je to snad jen náhoda, že čtyřicetiletý Folný tematizuje v nové knize krizi středního věku u mužů a své hrdiny zasadí do okamžiku, kdy jim odbíjí čtyřicítka. Tři kamarádi ze střední školy se v momentu, kdy uvízli v banální a přitom svízelné životní situaci, každý v odlišné a každý v takové, jakou si na sebe sám upletl.

Petr, který plní roli nejméně sympatického člena skupiny, nenachází naplnění ve svém partnerském vztahu, neboť mu manželka odmítá plnit sexuální touhy. Uchyluje se tak k plánům povyrazit si jinde a cizí mu nejsou zvrácené myšlenky na mladinké dívky.

Marek se ocitl v roli kompletního ztroskotance. Povalily ho dluhy, kariérní nezdar a v neposlední řadě nenaplněný vztah s milovanou ženou a ztráta kontaktu s malou dcerkou.

Spálené mosty

Třetím kamarádem je Adam, gay, který žije už roky v Londýně a který své dva přátele hostí. Žije v dlouhodobém a vzhledem k vyšší životní úrovni výhodném vztahu, který mu dává po materiální stránce, ovšem nenaplňuje ho po stránce citové, touží totiž po svatbě a dítěti.

Pro všechny tři chystaný víkend v Londýně znamená nejen vidinu shledání se s přáteli z mládí, odpočinek a povyražení, ale vidí v něm i posun pro svůj život. Naplnění sexuálních tužeb. Rozvahu, zda se život ubírá tím správným směrem, nebo je třeba spálit mosty a čtyřicítka je poslední možností, kdy lze začít nanovo. Nebo možná ukončení všeho.

Folného román je dobrou analýzou tématu, které může na první pohled působit povrchně, ovšem autor ho podrobil trojímu typu zkoumání, kdy ve výsledku vyšly tři zajímavé a odlišné pohledy na věc. Tři různé úvahy, kam lze v životě směřovat, když nic není tak, jak bychom si přáli.

Jan Folný: Víkend v Londýně

Host, 248 stran, 289 Kč

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám