Hlavní obsah

RECENZE: Doktor Mráz. Příběh o zvrácených poměrech ve Slovenském státě

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletá Anna Mrázová žije ve slovenských Himberanech, studuje v učitelském ústavu a to, že je svět ve válečném stavu, se jí nijak zvlášť nedotýká. Až do dne, kdy v ľudáckém časopise Gardista vyjde hanlivý článek o jejím otci, židovském advokátovi, který již v mládí opustil svou víru, stal se protestantem a zpřetrhal tak své rodinné vazby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obal knihy

Článek

Těsně před válkou si navíc nechal změnit jméno z Martona na Mráze, doufaje, že tím sebe, svou ženu a dceru v nebezpečně se proměňující době ochrání.

Příběh o temných dnech slovenské historie vypráví autorka knihy Doktor Mráz Denisa Fulmeková částečně sama, částečně pohledem Mrázovy dcery Anny, která o něm podává svědectví jako pětadevadesátiletá stařenka.

Román je sice inspirován skutečnými událostmi, postavy jsou ale fiktivní. Byť tak autorka získala potřebnou licenci, děj je jednoduchý a předpokládaný. Nelze se tak ubránit pocitu, že kdyby popsala život nějaké reálné postavy, byla by kniha zajímavější i napínavější.

Záslužné však v každém případě je, že se Fulmeková věnuje části dějin, která je stále tak trochu tabu – fašistickému státu na Slovensku. Vztahy mezi lidmi, kteří do té doby žili běžným sousedským životem, fatálně rozvrátily oportunismus, chamtivost a strach. Rozpadla se stará přátelství, rozdělily se rodiny. V malém městě během pár měsíců nezůstal kámen na kameni.

To vše je skvělý potenciál pro silné příběhy, který nebyl v knize dostatečně využit. Zejména v kapitolách, které vypráví autorka, je psychologie postav plochá, prkenné dialogy občas připomínají scénář ochotnického divadla.

Příběh, který vypráví samotná Anna, je o něco živější a mnohem lépe se čte. I když i v něm je zvolená forma, jakýsi přepis rozhovoru, nadbytečná a občas rušivá. Přesto se čtenář ve druhé půlce knihy k nějakým emocím dopracuje, i když ne k tak hlubokým, jak by si tehdejší události zasloužily.

Denisa Fulmeková: Doktor Mráz
Prostor, překlad Stanislava Moravcová ml., 228 stran, 247 Kč

Hodnocení 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám