Hlavní obsah

RECENZE: Deníky cizince. Gotický thriller bez gotiky, ale s humorem

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškolská učitelka angličtiny Clare milující starodávné krvavé příběhy se ocitá v centru policejního vyšetřování, když je zavražděna její kolegyně a nejlepší kamarádka. A navíc se zdá, že případ nějak souvisí s Clařinou nejoblíbenější temnou povídkou Cizinec.

Foto: Vendeta

Obal knihy

Článek

Kniha Deníky cizince od Elly Griffithsové má přízvisko gotický thriller, byť s gotikou jako takovou nemá nic společného. Nevyskytují se v ní ani tajemní mniši, ani klášterní kobky či tajuplné pergameny. Jen historická budova školy na anglickém venkově, záhada kolem spisovatele, který v ní žil počátkem minulého století, a trocha duchařiny mohou navozovat něco jako gotickou atmosféru.

Kniha vlastně není ani thrillerem v pravém smyslu toho slova. Na to je v ní příliš málo situací vyvolávajících mrazení v zádech. O to se marně snaží kurzivou psaná povídka Cizinec, kterou je příběh proložen, povídka, která zjevně inspirovala vraha. Na vzbuzení pocitu čiré hrůzy však nemá.

Čtivou a napínavou detektivkou, i když s trochu očekávaným rozuzlením, ale kniha bezesporu je. A má ještě něco navíc. Humor. Zejména v částech, které vypráví hlavní hrdinka Clare, rozvedená žena žijící s pubertální dcerou a hledající nový životní směr.

Vypravěči se v knize střídají. Kromě Clare předkládá své vidění událostí její dcera Georgia a policistka vedoucí vyšetřování Harbinder. Byť se příběh stále posouvá kupředu, některé části se prolínají. Právě to je zdrojem vtipných pasáží.

Z toho, jak sebe popisuje Clare a jak ji vidí její dcera, vzniká pocit, že jde o dvě naprosto odlišné ženy. A to platí samozřejmě i naopak. Když přidá svůj pohled ještě lesbická vyšetřovatelka indického původu, kolikrát již čtenář ztrácí přehled, o kom je zrovna vlastně řeč.

K tomu ale napomáhá i velký počet překlepů. Střídání vypravěček využila autorka i jako prvek ke zvýšení napětí. Zatímco zpočátku se pohledy všech žen mění po delší době, ke konci, kdy příběh vrcholí, se střídají po pár stránkách. A nutno uznat, že je to docela působivé.

Ella Griffithsová: Deníky cizince
Vendeta, překlad Martin Novák, 416 stran, 399 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám