Hlavní obsah

RECENZE: Dave Matthews spojil intelekt s emocemi

Právo, Tomáš S. Polívka

Americký písničkář Dave Matthews se v neděli v pražském Foru Karlín omluvil za Trumpa a přichystal druhé Vánoce. Jen v duu s Timem Reynoldesem předvedli strhující vystoupení.

Foto: Tomáš S. Polívka

Dave Matthews vystoupil v Praze ve dvojici s Timem Reynoldsem.

Článek

Spolu s Dave Matthews Bandem patří Matthews v USA mezi absolutní hvězdy, vyprodávající amfiteátry. Pro většinu Evropanů ale představuje spíše neobjevený hudební poklad, a tak zdejší turné uspořádal v menších poměrech, když dopřál Bandu delší dovolenou a navázal na lety prověřenou souhru v duu s kytaristou své kapely Timem Reynoldsem.

Navzdory okleštěným aranžmá ovšem zněly plně i rozmáchlé a členité skladby Warehouse či Two Steps, známé v košatém podání Dave Matthews Bandu. Reynolds je dokázal správně voleným vyhrávkami na akustickou kytaru, občas propojenou přes kytarový syntezátor, zajímavě zpestřit.

Hlavní zásluhu na udržení pozornosti až mrazení v zádech měl ovšem Matthews. Střídal neuvěřitelné množství pěveckých výrazových rejstříků, při nichž stejně důvěryhodně dokáže „vyprávět“ s intelektuálním nadhledem, sršet sarkasmem nebo čistě emotivně křičet jako v písni Don’t Drink The Water, vygradované až k závrati. Beze stopy rutinérství či únavy utáhl více než dvouapůlhodinový koncert až ke katarzi posledního přídavku Crash Into Me.

Závažná vyznání v písních Matthews přirozeně odlehčoval humornými historkami, třeba když parodoval žádost fanouška o vánoční píseň, pronesenou „metalovým“ chraplákem: „Zahraj Christmas, nebo zhebni.“ Navzdory kalendářnímu dubnu se ovšem posluchačům o druhé Vánoce postaral.

Je pravda, že podstatnou část publika ve vyprodaném sále tvořila zdejší americká menšina, ale nejen ona. Bylo to znát třeba na hlasité odezvě, když písničkář česky přečetl, že rozhodně ne každý Američan je nadšený současným obyvatelem Bílého domu.

Nedělní českou premiérou si Dave Matthews a Tim Reynolds skvěle připravili půdu pro návrat. Ať už někdy s obnoveným Dave Matthews Bandem, nebo v duu. Pověst o tak přesvědčivém koncertu se roznese.

Dave Matthews & Tim Reynolds
Forum Karlín, Praha, 2. dubna

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám