Hlavní obsah

Půvabná flétnistka zahraje v zahradě trojského zámku

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve čtvrtek 23. července začínají Letní slavnosti staré hudby. Na atraktivních místech v Praze se budou hrát klasické skladby, které zněly na šlechtických dvorech.

Foto: letnislavnosti.cz

Flétnistka Jana Semerádová

Článek

„Duchovní i světská hudba z období od středověku až po baroko během prázdninových večerů rozezní pražské kostely i zámecké zahrady. Posluchači se mohou těšit na vystoupení rezidenčního ansámblu festivalu Collegium Marianum a celé řady sólistů v čele se sopranistkou a harfenistkou Hanou Blažíkovou, barytonistou Tomášem Králem nebo houslistkou Lenkou Torgersen. Letos festival s podtitulem Nobilitas, tedy ušlechtilost, opět nabídne poutavé a objevné exkurze do hudební historie,“ uvedla za pořadatele Silvie Marková.

Festival zahájí 23. července ve 20.30 hod. v kostele Panny Marie Na Slovanech koncert s názvem Meditatio. Program večera láká na duchovní moteta komponovaná pro francouzský královský dvůr v 17. století u nás méně frekventovaných autorů, jakými jsou Marc-Antoine Charpentier, Henri Du Mont nebo Pierre Méliton, v podání tří pěvců (Vojtěch Semerád, Ondřej Holub, Tomáš Král) za doprovodu bassa continua.

„V pondělí 27. července rozezní zahradu trojského zámku rezidenční soubor festivalu Collegium Marianum pod vedením flétnistky Jany Semerádové. Společně vytvoří „girlandu“ z Pařížských kvartetů G. Ph. Telemanna, duet M. Blaveta a „květinové“ passacaille J. C. F. Fischera,“ dodala Marková.

RECENZE: Nesnesitelně nerozhodný Havel v lidském a úsměvném filmu

Film

Dále se mohou posluchači těšit na středověký repertoár ze španělských hudebních rukopisů v podání Hany Blažíkové a její románské harfy, zvukomalebné efekty a přírodou inspirované improvizace v interpretaci souboru Concerto Aventino pod vedením flétnisty Jakuba Kydlíčka.

Prázdninovou část festivalu uzavře v kostele sv. Šimona a Judy sopranistka Hana Blažíková za doprovodu Collegia Mariana. Koncert s názvem Lilium mezi trním uvede posluchače do světa raně barokní hudby v Českém království a nabídne vytříbenou hudební virtuozitu v kontrastu s prostou, avšak působivou lyrickou poetikou strofických písní rytíře Adama Václava Michny z Otradovic.

Předprodej vstupenek probíhá na www.letnislavnosti.cz a v síti Colosseum ticket.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám