Hlavní obsah

Putinovi agenti. Live cinema představení vtáhne diváky do děje

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putinovi agenti jsou nová inscenace divadelního souboru Temporary Collective a režisérky Petry Tejnorové. Upozorňuje na stále aktuální nebezpečí ruských agentů.

Foto: Smart Communication

Putinovi agenti - divadlo a film v jednom

Článek

„Inscenace volně vychází ze stejnojmenné knihy Ondřeje Kundry a je založena na jedinečném výzkumu ruského vlivu samotných tvůrců. Dějovou linku inscenace tvoří případ jediného odhaleného ruského agenta po roce 1989 Roberta Rachardža,“ upozornila za tvůrce Silvie Marková.

V Putinových agentech účinkuje jeden herec (Petr Vančura) a tři kameramani (Kryštof Melka, Marek Bartoš, Dominik Žižka). Žánr live cinema propojuje divadlo s filmem. Umožňuje, aby se diváci stali součástí živého kina a na vlastní kůži pocítili praktiky agentů. Film vzniká přímo před zraky publika.

„Již v předešlých projektech jsem se žánrem live cinema zabývala. Od začátku mě fascinoval, a ačkoliv v zahraničí už byl všude silně rozšířen, u nás se o něm příliš nevědělo. Na live cinema mě baví zejména rozpor mezi tím, co se reálně odehrává na jevišti, a tím, co divák vidí na plátně. Otázkou zůstává, jak s filmovým a obecně obrazovým materiálem pracovat v době, která je vizualitou zcela přehlcena,“ řekla  režisérka inscenace Petra Tejnorová.

Foto: Smart Communication

Inscenace Putinovi agenti

„V  projektu s názvem Putinovi agenti samotný žánr live cinema rozvíjíme dál a posouváme i své vlastní hranice. Film, potažmo obraz, přestože vypadá zcela reálně, umí dokonale lhát. Umí podávat důkaz i o tom, co se nikdy nestalo. Tentokrát tedy pracujeme s úplně novou filmovou technikou a zkoumáme zcela jiný způsob vyprávění. Celé je to jedna velká hra, ve které účinkuje jeden herec a v komparzu se objeví tak trochu celá naše země a její občané.“

Představení inspiroval Robert Rachardžo, ruský agent, který se léta nerušeně pohyboval kolem generálů české armády a na kterého nás upozornily až spojenecké tajné služby. Pak rychle zmizel.

Ruští agenti od nás neodešli

Ukazuje mimo jiné, že věřit ruským představitelům je zcela naivní, činnost ruských tajných služeb není minulostí. Nápadná je už samotná velikost ruské ambasády v Praze.

”Proč se zabýváme tématem ruských tajných služeb u nás? Protože naše bezpečnostní služby o nich hovoří každoročně jako o největším nebezpečí. Protože ruská ambasáda v Praze je největší v celé Evropě. Protože se lidem hájícím ruské zájmy daří celkem snadno pronikat ke špičkám české politiky a byznysu,“ vysvětluje dramaturg inscenace Jan Tošovský.

„Máme pocit, že se jedná o závažný a naléhavý problém a že se ten problém týká každého z nás. Tady se nejedná jenom o naši politickou stabilitu, o naše setrvání v EU, ale i o naši prosperitu, o naši konkurenceschopnost a v neposlední řadě i o naši svobodu. Ruskou kolonií jsme už jednou byli a mnozí z nás si to ještě pamatují.”

Reklama

Výběr článků

Načítám