Hlavní obsah

Publikum Colours of Ostrava přivítalo americkou zpěvačku LP jako dobrou známou

Právo, Tomáš S. Polívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka LP nepotřebovala monstrózní show, aby si v pátek podmanila zcela zaplněný prostor hlavní scény festivalu Colours of Ostrava. Stačila jí síla vlastních emocí a dobře napsaných písní. Diváky okouzlila také severská mystika kapel Wardruna, Kalandra a zpěvačky Lindy-Fay Hella.

Foto: Tomáš S. Polívka

Zpěvačka LP je s festivalem Colours of Ostrava pevně spojena.

Článek

S Colours of Ostrava je právem spojováno několik hvězd, které vystoupením na ostravském festivalu založily svou enormní popularitu v českých zemích. Namátkou to jsou Zaz, Mariza nebo Aurora. Přiřadila se k nim i Laura Pergolizzi, známější pod iniciálami LP. Její návrat na festival po průlomovém vystoupení v roce 2017 patřil k těm triumfálním.

LP se přitom obešla bez efektních tanečních čísel, nacvičených póz či pyrotechniky. Vystačila si „jen“ s brilantně hrající kapelou a decentním light designem. Její přesvědčivost tkvěla v osobitém pěveckém výrazu, v prožitosti samotných skladeb.

Jejím vystoupením páteční program ještě nevrcholil. O půlnoci opanovali hlavní scénu Vikingové a nad industriálním areálem Dolních Vítkovic se rozprostřel opar přírodní mystiky a tajemna.

Norská kapela Wardruna dokáže kouzlit s odkazy na dávnou severskou spiritualitu a šamanské tradice, ale také s hypnotickými rytmy a podmanivými hudebními plochami. K tomu využila jak lidové hudební nástroje z evropského severu, tak elektroniku. A také patřičné kostýmy.

Skandinávská scéna v pátek vůbec zaujala důležité místo v dramaturgii festivalu. Lindy-Fay Hella, jedna z vokalistek Wardruny, přivezla i vlastní autorský projekt Dei Farne. Spojila v něm eleganci kultivovaného indie popu se severským šerosvitem.

Foto: Tomáš S. Polívka

Norská skupina Kalandra se stala objevem letošního festivalu Colours of Ostrava.

Protože Wardruna a Lindy-Fay zrovna koncertují v rámci společného turné Nordic Night Open Air s kapelou Kalandra, představila se v Ostravě i tato mladá sestava.

Právě ona, s uhrančivou zpěvačkou Katrine Stenbekkovou a hudbou rozmáchlou mezi indie popem, kytarovým rockem a nadžánrovou zasněností, se stala jedním z letošních objevů Colours of Ostrava. A také miláčkem publika, které ji nechtělo pustit z pódia.

Z domácích interpretů těšila Kapela snů Beaty Hlavenkové. Svým osobitým způsobem má ostatně k severským inspiracím a náladám docela blízko.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám