Hlavní obsah

Psychologické drama Hon má strhující atmosféru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z prvních filmů roku - a hned jeden z nejlepších. Tak by se dal uvést dánský snímek Hon, který vstupuje do našich kin. V hlavní roli exceluje Mads Mikkelsen.

Upoutávka na film HonVideo: CinemArt

 
Článek

Režisér Thomas Vinterberg pracuje s napjatou a depresivní atmosférou podzimních měsíců v dánské vesnici, kde se všichni znají a drby se šíří rychlostí blesku. Lidé jsou zasmušilí a nepotřebují důkazy, aby spustili hon na čarodějnice.

Když rozpustilý teenager ukáže z legrace malé holčičce pornografický obrázek, popletené dítě si to nějak spojí s oblíbeným učitelem ve školce a řekne, že má „trčícího pindíka“. Z naprosté hlouposti vytvoří ředitelka školky obrovskou aféru, která bolestně zasáhne celou komunitu, zatáhne do toho rodiče i policii.

Učitel si zrovna vytvořil křehký vztah s kuchařkou ze školky a pod vlivem hysterie začne dokonce i ona pochybovat. To ho rozzuří do takové míry, že milenku vyžene z domu a zůstává zcela sám, protože škodolibá kolegyně už řekla bývalé manželce, aby mu nepůjčovala syna.

Vynikající Mikkelsen

Film zdobí vynikající herecký výkon poklidného Madse Mikkelsena v roli obyčejného slušného člověka, který se vzhledem ke své povaze málo brání, což někteří mylně považují za přiznání viny. Zejména ženy z vesnice mají hned ve všem jasno a pořádají hon na „úchyla“, zatímco učitel promlouvá ze začátku spíše potichu, snaží se vysvětlovat, ale nikdo neposlouchá.

Na jeho straně zůstává jen jeden nejlepší kamarád a potom překvapivě otec dívenky, která všechno spustila. Pochopí, že lidsky velmi selhal a vnitřně touží po trestu, což se odráží ve vypjaté scéně, kde se symbolicky nechá mlátit od hlavního hrdiny uprostřed kostela, aniž by odporoval.

Policie věcně vyšetřuje a zjistí, že neexistuje sebemenší důkaz o sexuálním deliktu. Učitele brzy propustí a vypadá to, že všichni budou šťastní. Vinterberg však nastražil do finále ještě jeden zcela nečekaný zvrat.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám