Hlavní obsah

První zamávání Spirituál kvintetu

Právo, Jaroslav Špulák

Když po třech hodinách skončila v neděli večer základní část prvního rozlučkového koncertu nejstarší české folkové skupiny Spirituál kvintet, všichni lidé ve vyprodaném Velkém sále pražské Lucerny stáli a tleskali. Bylo jich třináct set. Na závěr pak zazněla skladba Jednou budem dál.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Tichota a Veronika Součková na nedělním koncertu Spirituál kvintetu.

Článek

Producent koncertů Tomáš Ságl Právu prozradil, že na čtrnáct rozlučkových se prodalo více než dvacet tisíc vstupenek. K dostání je už jen několik posledních k stání. Závěrečný koncert, jenž se odehraje 26. dubna, je vyprodaný zcela.

Spirituál kvintet se nejenom loučí, oslavuje zároveň své šedesáté narozeniny. „K našemu jednašedesátiletému výročí se již žádný koncert konat nebude,“ řekl hned na začátku vystoupení dvaaosmdesátiletý Jiří Tichota, zakladatel skupiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Jediný původní člen Spirituál kvintetu Jiří Tichota.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jiří Holoubek, Pavel Peroutka, Jiří Cerha a Dušan Vančura.

Následně zavzpomínal na to, jak v úplných začátcích čtyři zakládající členové seděli v kroužku, zpívali písně a lidé, kteří procházeli kolem, se k nim spontánně přidávali. Na to ostatně skupina vsadila i v neděli večer v Lucerně. Mnoho skladeb pělo přítomné publikum s ní.

Než koncert začal, objevilo se v projekci několik historických fotografií formace doprovázených nezbytnými časovými údaji, stejně tak jména členů, kteří již tento svět opustili. Tichota pak přivítal v sále přítomnou bývalou členku, zpěvačku Evu Lifkovou, která v sestavě působila v letech 1975 až 1982.

Ve více než tříhodinovém programu, jehož součástí byla i třicetiminutová přestávka, došlo nejenom na nejslavnější písně, to zejména ve druhé části, ale i na ty, které reprezentovaly široký stylový záběr skupiny. Kromě jiných zazněly Širý proud, Pískající cikán, Až se k nám právo vrátí, Krutá válka, Kocábka či Za svou pravdou stát.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jiří Tichota, Vendula Součková a Jiří Holoubek.

Na pódium přišel i autor textů řady z nich František Novotný, jenž ze slov, jež vybralo přítomné publikum, složil během tří písní báseň, kterou potom nadšeným a během přednesu tleskajícím lidem zarecitoval.

Byl to noblesní večer, na kterém Spirituál kvintet využil všechny své tradiční umělecké jistoty a potvrdil, že si do svého repertoáru dokázal vybrat silné a hluboké písně převzaté a k nim složit výborné původní.

Návrh zněl: dvacet koncertů

Spirituál kvintet ohlásil nejprve deset rozlučkových koncertů. Jejich organizace a produkce se ujal Tomáš Ságl, jenž už se skupinou v minulosti spolupracoval a na kontě má například i pořádání loňského vystoupení Jiřího Korna k sedmdesátinám v pražské O2 areně nebo organizaci sedmnácti představení kabaretu Wanted s Dagmar Peckovou v Lucerně.

„Pracovat se Spirituál kvintetem je pro mě obrovská čest,“ řekl Ságl Právu. „Místa k sezení na deset koncertů, které jsme ohlásili před rokem, byla vyprodána během několika dnů. Požádal jsem tedy členy kapely, jestli bychom mohli přidat další dva večery, a oni souhlasili. Místa k sezení na ně byla prodána asi za čtyři dny.“

Foto: Petr Horník, Právo

Zdenka Tichotová si doléčuje zlomeninu nohy, a během koncertu seděla.

Potom se domluvili na dalších dvou koncertech, a i po vstupenkách na ně se jen zaprášilo. „V tu chvíli jsem navrhl, abychom udělali ještě dalších šest, tím pádem celkově dvacet večerů. Na to mi muzikanti řekli, že by je už nezvládli, a tak jsme skončili na čtrnácti,“ prozradil Ságl.

Jako první byl vyprodaný závěrečný koncert, který se v pražské Lucerně odehraje 26. dubna. Kvůli němu se čtyři později přidaná vystoupení naplánovala na termíny před ním, protože kdyby se měla konat po nich, bylo by to nefér vůči majitelům vstupenek na něj.

Foto: Petr Horník, Právo

Spirituál kvintet v pražské Lucerně na prvním rozlučkovém vystoupení.

„Mohu prozradit, že na závěrečné vystoupení dorazí lidé z celého světa. Krajané a fanoušci kapely se přijedou rozloučit,“ uvedl ještě Ságl.

Program všech dalších koncertů by měl být stejný jako v případě prvního. Toho, na němž se Spirituál kvintet začal se svými fanoušky po šedesáti letech existence a po svobodném rozhodnutí definitivně loučit.

Jiří Tichota, zakladatel Spirituál kvintetu: Ruce už nejsou tak hbité, řeč vázne

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám