Hlavní obsah

První záběry z filmu Kajínek jsou na světě

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér filmu Kajínek Petr Jákl představil ve čtvrtek v Praze první ukázku natočeného materiálu. Nejslavnějšího českého vězně hraje ve filmu předabovaný Rus Konstantin Lavroněnko.

Článek

Režisér nechtěl na čtvrteční tiskové konferenci v Praze prozradit, kdo Kajínka nadaboval. "Je to známý český herec, který není na první poslech rozpoznatelný," sdělil tajemně Jákl.

"Chtěl jsem, aby film nebyl jen o Kajínkovi, ale o době, ve které žijeme. Pojal jsem to jako souboj lidí, kteří mají silnou vůli bojovat," dodal.

Film bude obsahovat např. scénu slavného útěku Kajínka z vězení, sám Kajínek k ní dodal všechny detaily.

Na příběhu spolupracoval novinář Josef Klíma

Film prý režisér chce představit na filmovém festivalu v Karlových Varech, ale jen formou několikaminutové prezentace. Celý film bude mít premiéru až 5. srpna.

Na scénáři spolupracoval s Jáklem Marek Dobeš i novinář Josef Klíma. Za kamerou stál F. A. Brabec a v hlavních rolích uvidíme kromě Lavroněnka Tatianu Vilhelmovou, Boguslawa Lindu, Michala Dlouhého, Vladimíra Dlouhého a další.

Kauza Jiří Kajínek

Jiří Kajínek (1961) je pravděpodobně nejznámějším vězněm v Česku. 23. června 1998 byl Krajským soudem v Plzni odsouzen na doživotí za vraždu a další méně závažné trestné činy.

Trestného činu vraždy se dopustil tím, že dne 30. května 1993 zastřelil plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda. Druhý člen ochranky Vojtěch Pokoš přežil jen díky včasnému lékařskému zákroku a stal se korunním svědkem. K tomuto činu se ale Jiří Kajínek nikdy nepřiznal a svoji účast na vraždách kategoricky popřel.

Kajínek proslul opakovanými útěky z vězení. Poprvé se nevrátil do věznice z dvoudenního přerušení trestu v lednu 1993 a o čtyři měsíce později spáchal vraždy, kvůli nimž byl odsouzen. Podruhé utekl z vazební věznice v Českých Budějovicích v červenci 1994, ale ještě týž den byl chycen. V září 1996 se pokusil o útěk z valdické věznice, ale za dvacet minut byl dopaden.

Poslední útěk, z věznice Mírov, zrealizoval 29. října 2000 a trval přes měsíc, když byl 8. prosince za pomoci URNA zadržen v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, jenž si též odpykává trest na Mírově.

U části veřejnosti převládá názor, že Kajínek je nevinný a že se stal obětí komplotu.

Jiří Kajínek je nejznámějším vězněm v Česku. Roku 1998 byl Krajským soudem v Plzni odsouzen na doživotí za vraždu a další trestné činy. Kajínek svou vinu vždy popíral. Proslavil se opakovanými útěky z vězení. Poprvé utekl už v roce 1993, pak ještě několikrát. Několik novinářů a různých aktivistů upozorňovalo na nepřesvědčivost důkazů v Kajínkově kauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám