Hlavní obsah

První večer Colours nabídne syrový country rock Slima Cessny i Seasick Steva

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jeden z největších hudebních festivalů Colours of Ostrava začíná ve čtvrtek. Třináctý ročník nabídne během čtyř dnů vystoupení více než stovky kapel a sólistů i DJů. Největšími hvězdami jsou zpěvák Led Zeppelin Robert Plant, francouzská zpěvačka ZAZ a americké poprockové skupiny MGMT a The National.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zpěváci Auto Clubu Slim Cessna a Jay Munlo

Článek

Od roku 2002 festival nejen vyrostl, ale také se proměnil. Zpočátku byl zaměřen především na etnickou hudbu, dnes nabízí i mainstreamové hvězdy, ale zachovává si svou výjimečnost. V programu se dále objevují představitelé world a root music jako je beninská zpěvačka Angélique Kidjo nebo turecké Taksim Trio či další představitelé osobité konžské scény Jupiter & Okwess International.

I Robert Plant se svou současnou velmi sevřenou skupinou Sensational Space Shifters nečerpá jen z bluesrockových zeppelinovských tradic, ale také z pouštního blues saharských kapel, mezi jeho doprovodnými muzikanty září hráč na riti Juldeh Camara.

Foto: Jean-Michel Marchand/Colours of Ostrava

Les Tambours du Bronx

První den zahájí legendární, i když u nás relativně málo známý francouzský industriální soubor Les Tambours du Bronx, sedmnáctičlenné těleso hráčů na barely. Stylový začátek je jako ušitý do prostoru bývalých vítkovických železáren, kam se festival přesunul před dvěma lety. [celá zpráva]

Hlavní hvězdou prvního večera je americká skupina MGMT nabízející hravý psychedelický pop rock s výraznými melodiemi a hybnými linkami kláves. [celá zpráva]

První den ale vystoupí i jedna z vůbec nejlepších současných amerických koncertních kapel, představitelé alternativního country Slim Cessna´s Auto Club nabízející v morytátech kombinaci syrové country a rock odlehčené kapkou bluegrassu a čtverylky. V pátek se hlavní protagonisté Auto Clubu Slim Cessna, Jay Munly a Lord Dwight Pentacost představí s dalším projektem Denver Broncos UK, který je zaměřen čistě na tradiční americkou hudbu. [celá zpráva]

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Slim Cessna

Dřevní countrybluesové písničkářství přecházející do elektrického boogie nabídne i ve čtvrtek Seasick Steve. Chybět naopak bude kvůli zranění Michal Hrůza. [celá zpráva]

I letošní ročník tak přinese vedle mainstreamu reprezentovaného třeba Chinaski nebo Monkey Business málo vídané klenoty.

Čeká se rekordní návštěva

Podle mluvčího festivalu Jiřího Sedláka by měla návštěvnost překonat loňský rekord 35 000 diváků za čtyři dny. Na Colours je patnáct scén, z nichž sedm je hudebních, k vidění tu ale budou filmy, divadla a prostor poprvé na Poetické scéně dostala i literatura. Chybět nebudou ani diskuze.

Podle Sedláka doznal dalších změn i areál. Přibylo travnatých ploch a štěrk na některých místech nahradil asfalt, takže by se nemělo v areálu tolik prášit a v případě deště by nemělo hrozit rozbahnění nebo kaluže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám