Hlavní obsah

První hoře: Kdyby tak byla tahle země větší…

Právo, Jaroslav Špulák

První hoře je velmi originální česká kapela, která se na scéně pohybuje od roku 1998, kdy vznikla v Jičíně. Její páté album Imaginarium vyšlo loni na podzim a tradičně přineslo hudbu, jež není stylově ukotvená, nicméně je pozoruhodná v aranžích, dynamice a instrumentálních i pěveckých výkonech.

BEZ KOMENTÁŘE: Videoklip k písni Absurdistán z alba ImaginariumVideo: První hoře

 
Článek

Zpěvák, kytarista a textař Milan Urza říká, že si od loňska Imaginarium vlastně ještě neposlechl. „Byla s ním spousta práce, navíc jsme měli křest v pražském Paláci Akropolis, který byl organizačně docela náročný. Rád jsem si tedy od alba oddechl. Těším se ale na to, až se k němu vrátím a posoudím ho s odstupem. „Jediné, co vím už teď, je, že na něm mohly být ještě jedna nebo dvě písně navíc. Někteří fanoušci nám vytkli, že by deska mohla být o něco delší. Ale i tak má přes čtyřicet minut, je na ní osm skladeb plus pro nás typická intra,“ říká.

Břitva desetiletí

Imaginarium vznikalo dva roky a Urza přiznává, že v době, kdy v jeho realizaci kapela finišovala, víc skladeb neměla k dispozici. „Když jsme dokončili předešlou desku Club Silencio, tak jsme si s naším akordeonistou Panem Klaunem sedli u mě doma a pustili jsme si všechna naše alba. Ta nejstarší jsem slyšel po mnoha letech poprvé. Možná si to ještě s nějakým dalším albem zopakuju, obvykle se ale k minulým deskám nevracím,“ říká.

V roce 2009 získalo První hoře žánrovou Cenu Anděl v kategorii Hard & heavy za své třetí album Lamento (2008). „Té ceny si nesmírně vážím. Vážím si ale také ocenění v anketě Břitva, kde jsme za Lamento dostali Břitvu desetiletí. V obou anketách hlasuje spousta odborníků a ta ocenění jsme nečekali,“ tvrdí Urza.

Zařadit kapelu do stylové škatulky se přitom zdá být nemožné. Na svých internetových stránkách se zmiňuje o futuristickém punk/jazzovém kabaretu. „Každé album se snažíme udělat koncepčně. Ne každý si toho všimne, ale některé hudební motivy se na desce vrací a postupně se jí proplétají. Pojítka hledám i v textech, občas používám podobné obraty, nebo dokonce sám sebe cituji. Jde mi o to, aby měly spojovací linii,“ vysvětluje Urza.

Zdravé ambice

„Nikdy jsem neměl přehnané ambice, jen jsem chtěl dělat hudbu jinak, než je tu obvyklé. Máme své fanoušky, jejich počet je adekvátní tomu, jak vyhraněnou muziku hrajeme. Někdy si ale zkrátka uvědomuje, jak je naše země malá. Kdyby byla desetkrát větší, měli bychom možná desetkrát více fanoušků, což by pro nás bylo fantastické,“ přiznává Urza.

Současně tvrdí, že byl vždy přesvědčen, že První hoře je kapela, která dokáže zaujmout hlavně svou tvorbou. Věci kolem, jako jsou mediální skandály nebo nějaká trendy image, prý jako stále víceméně undergroundová parta nikdy moc neřešili. „Kdybychom si hráli na něco, co nejsme, možná bychom dnes byli někde jinde,“ uzavřel.

Tahle pozoruhodná formace bude v létě k vidění na mnoha festivalech. V plánu má vystoupení na Colours of Ostrava, Sázavafestu, Zámostí nebo festivalu Povaleč. V srpnu zahraje na festivalu Benát v Rumunsku a prý už pomalu připravuje písničky pro další desku.

Reklama

Výběr článků

Načítám