Hlavní obsah

Provokující Zdroj odhaluje odvrácenou stranu našeho pohodlí

Právo, Michal Procházka

Obrazy chudoby, dramat či sociálních katastrof světa se nám už zdají na televizní obrazovce natolik vzdálené, že po skončení zpráv lze bez výčitek přepnout na pitomý seriál. O tom, jak ale může v našem mobilním propojeném světě pohodlí jedněch souviset s neštěstím druhých, se nás snaží přesvědčit autoři filmu Zdroj.

Článek

Snímek vyhrál letos na festivalu v Jihlavě Českou radost i Cenu diváků, vysílala jej Česká televize a nyní vyšel také na DVD. Zdroj je ironicky rámován animovanou sekvencí, která připomene nadsazenou agitku. Filmař Martin Mareček a pracovník organizace CEE Bankwatch Network Martin Skalský se ale vypravili do Ázerbájdžánu, aby tam v poloilegalitě natáčeli, co se doopravdy děje na druhé straně potrubí, kterým k nám proudí litry černého zlata - nafty. Tedy, kde je zdroj, řečeno s názvem filmu, nikdy nekončící suroviny, díky níž můžeme jezdit automobily.

Jejich pohled na zemi obdařenou ropným bohatstvím nenabízí jen to, co můžeme jinak vidět v televizi nebo ve statistice ekonomických čísel. Mareček se Skalským ale vidí a hlavně ukazují zanedbané pláně, kde se mezi vrty procházejí "radioaktivní krávy". Naftaři, jež opěvoval Brežněv jako ty největší hrdiny Sovětského svazu, dostávají na práci roztrhané tepláky a desetitisíce státem zastrašovaných obyvatel živoří na zamořeném území.

V obchodě se zatím prodávají matrjošky s obrázky představitele tuhého režimu prezidenta Alieva, ale i George Bushe či Usámy bin Ládina, zatímco se na ředitelství těžby a na úřadech "matrjoškově" chovají samotní ouřadové. Ti zásadně nezvedají telefony, ač hlavy pomazané bystře poznají, že když to zazvoní jedenáctkrát, bude to z ministerstva.

Mareček dovede vystihnout mimovolnou grotesknost státního korporačního systému, z kterého mrazí, stejně jako kdysi pozorně zachytil pražské zasedání MMF a Světové banky ve filmu Hry prachu. Zatímco byli špehováni tajnou policií, šikanováni úřady, podařil se jim se Skalským v pravém slova smyslu "aktivistický" dokument. Ne náhodou se v Ázerbájdžánu stal součástí disentu.

Oba se odvažují ukázat, kdo je vinen a kdo špinavému dílu napomáhá - zahraniční investor British Petrol, který zde staví obří ropovod za cenu vyvlastňování pozemků a umlčování obyvatel. Celý mechanismus udržujeme v chodu i my sami každou kapkou zakoupeného benzínu.

Film je odvážný stejně jako provokativní. Vyvstává před námi obraz nadnárodní společnosti (málem chobotnice), která může k tvorbě zisku bezostyšně využívat zkorumpovaný režim a decimovanou společnost. Vzbuzuje otázky, co proti tomu můžeme udělat my. Omezit spotřebu? Nejezdit autem? To asi těžko. Jistotou je jedině vědomí, že kdyby z takového kšeftu vycouval BP, tak přijde nějaká jiná nadnárodní firma.

Zdroj ČR (2005), 75 minut, Scénář: Martin Mareček, Martin Skalský, režie, střih, zvuk: Martin Mareček, kamera: Jiří Málek 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám