Hlavní obsah

Provázek uvede v Praze Hráče i Vitku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Divadlo Husa na provázku, které od ledna vede Anna Davidová, ukáže na začátku dubna v Praze na prknech Divadla Archa, jak se proměnilo po odchodu Vladimíra Morávka. V rámci čtyřdenní přehlídky Kouzlo přerodu uvede v pražské premiéře inscenaci Dostojevského Hráče i oceňovanou Vitku o skladatelce Vítězslavě Kaprálové.

Foto: Husa na provázku / Ivo Dvořák

Hráč v podání Husy na Provázku

Článek

„Do vedení Divadla Husa na provázku jsem nastoupila v lednu, tedy uprostřed divadelní sezony. Právě vzhledem k přechodovému charakteru této jednapadesáté sezony, kterou zčásti připravovalo ještě předchozí vedení, jsme se letošní ročník našeho pražského festivalu rozhodli pojmenovat Kouzlo přerodu,“ uvedla k názvu přehlídky novopečená umělecká šéfka Davidová.

Hráče, který bude uveden v pražském Divadle Archa v pátek 5. dubna, nastudoval s herci divadla kontroverzní český režisér Michal Hába. Hlavní roli Alexeje, který nenávidí moc peněz, ale zároveň je jimi fascinován a podléhá hazardu, jímž opovrhuje, ztvárnil mladý brněnský herec Dalibor Buš.

Festival zahájí ve středu 3. dubna kritikou oceňovaná inscenace Kafkovy Ameriky v režii Michala Dočekala, která přináší příběh vykořeněného mladého přistěhovalce Karla Rossmanna, jenž se snaží v chovat správně v cizím neznámém a podivném světě, jehož pravidlům nerozumí.

Foto: Husa na provázku

Tereza Marečková jako Vítězslava Kaprálová ve Vitce

Ve čtvrtek bude uvedena inscenace původní hry Kateřiny Tučkové o osudech slavné české skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové. Vitka v režii Anny Davidové přináší příběh talentované ženy, která se vzepřela konvencím a svou svobodomyslností, nespoutaností a talentem šokovala. Tereza Marečková dostala za ztvárnění skladatelky cenou Divadelních novin. Patří k největším talentům, zaujala už jako Andula v Láskách jedné plavovlásky, i Zdenka Janáčková v Leošovi nebo Božena Němcová v Babičce či jako Kuhmist v opeře Sternenhoch.

Foto: Husa na provázku

Záběr z inscenace Tichý Tarzan

V sobotu dostane prostor starší inscenace Tichý Tarzan Anny Davidové o podivínském umělci, malíři a fotografovi Miroslavu Tichém, který přinášel tajně pořízené neostré záběry poodhalených žen. Alkoholik Tichý, který byl považován za úchylného šmíráka, je nyní uznáván jako jeden z nejvýznamnějších českých fotografů, který je oceňován i ve světě.

V sobotu odpoledne bude uvedena i debata z brněnsko-pražského diskuzního cyklu s názvem Café Republika, na kterém Provázek od začátku sezony spolupracuje s Knihovnou Václava Havla.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám