Hlavní obsah

Protestsongy Green Day plné energie a svěžesti

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová deska americké punkrockové skupiny Green Day dostala kontroverzní název American Idiot a stavbou ji lze chápat jako koncepční. Muzikanti dokonce hovoří o rockové opeře, jenže s tím termínem je třeba zacházet opatrně. Co na tom, že ambice desky sahají až k broadwayskému muzikálovému pódiu a touze natočit celovečerní film.

Foto: Petr Komárek

Hvězdárna Pardubice

Článek

Chápejme kolekci především jako další v diskografii skupiny, jež před deseti lety pojmenovala spolu se spřátelenými The Offspring hudební termín neopunk. Neoddiskutovatelným faktem je, že nemá ráda prezidenta George W. Bushe a jeho zahraniční ani domácí politiku.

"Tohle není dobrá doba na to být hrdý Američan. Patriotismus jsem vždycky chápal jako něco nebezpečného, ale v posledních dvou letech to znamená, že souhlasíte se všemi válkami, které Bush vede. Je to lhář. Nevěřím důvodům, kvůli kterým obsazuje cizí území," osvětluje svou zlobu zpěvák a kytarista Billie Joe Armstrong, jinak věčně usměvavý postarší klučina se sezónně barvenou kšticí.

American Idiot - "protibushovská" deska Green Day

Poslední kapkou do nahořklého poháru zloby Green Day byl květnový vpád amerických vojsk do Iráku. Na obalu desky American Idiot je dlaň tisknoucí krvavé srdce ve tvaru granátu. Na internetových stránkách skupiny pak sekce, ve které se mohou fanoušci vyjádřit k tomu, co si o Bushově politice myslí, a podepsat petici volající po jeho odstoupení.

"Nová deska je naše nejambicióznější," tvrdí Armstrong. "Chtěli jsme v téhle situaci vydat něco morálního. Nejde jenom o navázání kontaktu se stejně smýšlejícími lidmi. Obracíme se na všechny s prosbou, aby se pokusili najít řešení. Neříkáme jim, jak by měl svět vypadat. To bychom byli jako ten ohava z Bílého domu."

Svěží, politická a chytlavá deska

"V Iráku je válka, která je plná lží," pokračuje. "V Americe to není jiné, děje se tam mnoho zlého. Máme prezidenta, jehož jediným cílem je bohatnutí vlastní i jeho blízkých přátel. Všichni už mají obrovská jmění. Naším prezidentem je idiot, který ani nevyhrál volby. Jeho chtivost je ukájena z daní těžce pracujích lidí, a média na to klidně hledí," zlobí se Armstrong.

Nové album Green Day je překvapivě svěží, energické a barvité. Skupina jako by zapomněla na nepříliš veselé plahočení v posledních osmi letech. Dokázala vymyslet velmi chytlavé a úderné skladby, kterým paradoxně vládne tandem Jesus Of Suburbia a Homecoming. Každá  z těchto písní trvá více než osm minut.

Přestože se stopáž kolekce blíží hodině, i díky politické (a trochu historické) tematice textů se na ni stále cosi děje. Trojici vyšlo dávkování. Promyšlená koncepce desky dokonala její přitažlivost v době, kdy je světu zle a američtí punkeři na sebe vzali odpovědnost těch, kteří mluví.

Green Day: American Idiot

Warner Music, 57:22

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám