Hlavní obsah

Proč televizím kralují kriminálky? Češi patří mezi nejvěrnější diváky

Není rok, kdy by české televize nepřišly s novou dávkou kriminálních seriálů. I letos už představily řadu novinek, ať už jsou to Devadesátky nebo Stíny v mlze v České televizi, minisérie Guru a Případ Roubal na Nově, nebo seriál Duch na Primě. Proč jsou televizní kriminálky tak oblíbené u tvůrců i diváků?

Foto: Martin Popelář

Petra Špalková a Jiří Vyorálek v seriálu Stíny v mlze.

Článek

„Detektivní nebo kriminální seriály patří dlouhodobě k divácky nejoblíbenějším formátům a Češi patří mezi nejvěrnější diváky. Dlouhodobou oblibu přisuzuji naší národní povaze křížovkářů. Rádi luštíme, rádi spolupracujeme s tvůrci na hledání viníka. Když je dobrá křížovka, všechny nás to baví,“ uvedl pro Právo ředitel vývoje obsahu TV Nova Michal Reitler.

Stal se jím loni v listopadu. Předtím deset let šéfoval jedné z kreativních produkčních skupin v České televizi. Na kontě měl seriály Případy 1. oddělení, Most! nebo televizní filmy podle skutečných událostí Metanol a Dukla 61. Na TV Nova se vrátil, před lety byl producentem seriálu Ulice.

Podle něho však dominuje zájmu o kriminální žánr něco trochu jiného. „Jednoduše chceme stát na straně těch, kteří se snaží identifikovat zlo a potrestat ho. Rádi držíme palce těm, kteří neustanou, dokud se tak nestane. A když jde o případ, jenž se nás může týkat, má nějakou sociálně blízkou souvislost, třeba o člověku v dluhové pasti, násilí na starších lidech, dětech, ženách, je naše zaujetí pro hledání viníka a jeho spravedlivé potrestání o to silnější. Tým vyšetřuje a usvědčuje i za každého z nás. Ještě existuje jeden, nejsilnější parametr, když jde o skutečný případ. Nese v sobě nejen naši potřebu, aby bylo zlo potrestáno, abychom si zaluštili, ale i naši touhu se dovídat víc o naší realitě,“ uvedl.

Ponurá detektivka z okolí Kadaně

Kultura

TV Nova a její placená platforma Voyo podle Reitlera chtějí vycházet vstříc divákům. „Tradici kvalitních původních kriminálních seriálů u nás odstartovala Kriminálka Anděl. Specialisté již šestou sezonu každé pondělí večer lákají více než milion diváků nejen kriminálními zápletkami, ale i napínavými mezilidskými vztahy hlavních aktérů,“ řekl Reitler.

Podle něj se velké oblibě těší také série Dáma a Král, která se na jaře vrátí na obrazovky. Stojí za ní producent Vratislav Šlajer, který je podepsaný také pod aktuálně vysílaným Odznakem Vysočina. „Minisérie Případ Roubal nebo Guru jsou sebevědomí reprezentanti žánrů inspirovaných skutečnými událostmi. Zase stojíme na straně obětí a společně s hlavními hrdiny usilujeme o spravedlnost,“ vysvětlil Reitler.

Podle Filipa Platoše z tiskového oddělení České televize je detektivní žánr populární, žádaný, a to ne pouze v evropském kontextu a v televizní či audiovizuální tvorbě, ale třeba i v literatuře.

„Tvůrci objevují nové přístupy a možnosti uvnitř tohoto žánru a sami s náměty, více než dříve, přicházejí. Tento trend v posledních letech významněji posiluje a Česká televize jej nemůže pominout. U detektivního žánru se snaží o různorodost a o to, aby jednotlivé tituly měly vždy přidanou hodnotu, objevovaly pro diváky i jiné roviny příběhů,“ uvedl pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám