Hlavní obsah

Příjemný den na Szigetu korunoval koncert Tame Impala

Právo, Lukáš Nedomlel
Budapešť

Na festivalu délky a velikosti Szigetu je dobré rozložit síly. Některé dny v areálu bývají náročnější než jiné, ale předposlední den letošního pobytu na Ostrově svobody v maďarské Budapešti byl jedním z nejpříjemnějších. Řada návštěvníků v neděli opustila prašný ostrov a rozjela se objevovat město, čímž těm, kteří zůstali, umožnila zažít odpolední program v poklidné atmosféře.

Foto: Marie Trávníčková

Koncert Tame Impala byl skvělý po hudební i vizuální stránce.

Článek

První zastávkou v nedělním programu bylo autorské představení česko-slovenského tanečníka a performera Viktora Černického s názvem PLI. V něm sám, jen s dvaadvaceti konferenčními židlemi, ukázal, že i předměty každodenního života lze proměnit v neuvěřitelné kousky architektury.

Norská zpěvačka Sigrid svůj koncert na hlavním pódiu pojala vizuálně dost minimalisticky, jen se čtyřčlennou kapelou, v černém a s minimálními projekcemi. Energie se jí ani skupině ale upřít nedala, naopak. A pěvecký výkon byl také na výbornou. Byl to ideální vstup do festivalového dne.

Na vedlejším pódiu se tou dobou rozehrávali Palaye Royale, americko-kanadská rocková parta, která se před pár dny představila v Praze. Jakmile koncert odstartovala, ozvaly se vlivy americké nezávislé rockové scény sedmdesátých let i emo-rocku nultých let. Bylo to zajímavé spojení a poctivý koncert.

Justin Bieber byl na Szigetu unavený, Lenny zaujala

Kultura

Dalším skvělým zážitkem byl set kanadské formace BADBADNOTGOOD, která je známá fúzí hip-hopu a jazzu. Naživo ale předvádí mnohem víc. Ozvěny hlasitého post-rocku, zkreslená baskytara, eklektické bicí a řezavé tóny saxofonu společně s hypnotizující projekcí, která byla jediným zdrojem světla na pódiu, vytvořily neuvěřitelný zážitek.

Na hlavním pódiu pak chvíli po jednadvacáté hodině začal koncert Tame Impala, australské kapely shluklé kolem hudebníka Kevina Parkera. Předvedli obrovskou show postavenou primárně na vizuálech a silných chytlavých melodiích, které Parker umí pro své písně napsat.

Perfekcionismus, který s ním bývá dlouhodobě spojován, byl cítit z celého koncertu a neubral mu nic na emocích a prožitku. Kapela přesně věděla, kdy udeřit na smutnější notu a kdy zase desítky tisíc fanoušků roztančit tak, až si prošoupou kecky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám