Hlavní obsah

Prezident Luhačovic prezidentem Ameriky

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctileté přestává chránit zákon. Patnáctileté jsou Divadelní Luhačovice, pozoruhodný festival konce prázdnin, věštící tak trochu i sklonek léta. Měla by tedy skončit doba jeho hájení, zvlášť když ho vzal pod křídla a jeho existenci zachránil Program přeshraniční spolupráce Evropské unie.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Tomáš Petřík, prezident Miloslav Mejzlík a Alena Štréblová ve volební kampani

Článek

Z lásky k nejkrásnějším moravským lázním si vymyslel Divadelní Luhačovice herec Miloslav Mejzlík, dosavadní prezident přehlídky. Jejich prvním kmotrem byl rodák z nedalekého Pitína - Zdeněk Petrželka. Thálie ho zná jako Jana Antonína Pitínského. Spolupořadatelem prvních ročníků byla zlínská Univerzita Tomáše Bati.

Rána do brňavky

Po prvních sedmi ročnících vystřídala v pořadatelství univerzitu místní Střední odborná škola Luhačovice. Její studenti, keramici, kováři, ale i budoucí kulturní manažeři dokázali festival rozzářit. Bylo jich všude plno. Vydávali festivalový deník a jejich ubytovna se stala středobodem. Sloužila hercům i četným hostům přehlídky.

Škola se ovšem z posledních dvou ročníků vytratila. Z podobných důvodů jako před časem univerzita. Měli ji jen za posluhu přátelům přátel organizátorů.

Nahradila ji Střední škola oděvní a služeb Vizovice. Její studenty na festivalu není skoro vidět, zato se jejich pracím dostalo prezentace rovnou v lázeňské Hale Vincentka.

Nahlíženo kriticky, bez luhačovické školy, podporované jen tak mimochodem UNESCO, se Divadelní Luhačovice prodražily o hotely, i když možná sponzorské. Ředitelka festivalu Ladislava Hašková je neprofesionální. Až trestuhodné je její konstatování na adresu donátora - Fondu mikroprojektů EU - že nyní „budou muset“ spolupracovat s přeshraniční Trnavou ještě několik let.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Miloslav Mejzlík a Tomáš Petřík ve volební kampani Mametova Listopadu

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Božidara Turzonovová a Vladimír Jedĺovský v trnavské inscenaci Vrátila se jednou v noci

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Prezident Divadelních Luhačovic Miloslav Mejzlík kandiduje na amerického prezidenta.

Nebuďme slepí!

Dobré není ani její kádrování představení před začátkem. Mametův Listopad, znamenitou pichlavost o neomalenosti a prolhanosti americké i jakékoli jiné prezidentské kampaně, uvedla upozorněním, že je to hra „plná sprostých slov“. Tak proboha, proč ji do Luhačovic tahá, když má pocit, že to divák nezkousne?!

Mimochodem, prezident Mejzlík hrál amerického prezidenta v kladenské inscenaci Jana Friče s vervou a forsáží hodnou stroje MIG 21.

Reklama

Výběr článků

Načítám