Hlavní obsah

Pražští symfonici FOK uvedou Jiřího Pauera i Kumžákovu kantátu

Právo, VLA

S programem 84. sezóny 2018/19 seznámilo novináře vedení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Foto: Petr Horník, Právo

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK ve Valdštejnské zahradě.

Článek

„Jsme spokojeni s šéfdirigentem Finem Pietarim Inkinenem a rozhodli jsme se prodloužit jeho smlouvu o další dva roky do června 2020,“ oznámil ředitel orchestru Daniel Sobotka. „Přivedl do Prahy i mnoho zahraničních sólistů a v tom budeme pokračovat.“

„Povedu FOK na zájezdu do Japonska, v Praze budou s námi hostovat americká pěvkyně Lise Lindstromová, houslista Vadim Repin či turecký klavírista Fazil Say,“ dodal Inkinen. Ten se snaží nasazovat i méně známá díla českých skladatelů, a tak se do jedenácti abonentních cyklů dostanou i skladby Ladislava Vycpálka, Josefa Bohuslava Foerstera či Jiřího Pauera, jehož hornový koncert zahraje Radek Baborák. Podle dramaturga Martina Rudovského bude pokračovat i uvádění filmů s živou hudbou.

„Ke stému výročí republiky uvedeme první český velkofilm Svatý Václav s hudbou Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky,“ oznámil a zdůraznil větší spolupráci FOK s Národním filmovým archívem.

FOK bude rozvíjet styky i s Poznaňskou filharmonií, která přijede do Prahy s dirigentem Lukaszem Borowiczem a s díly skladatelů Chopina, Wieniawského a Pendereckého.

Připravuje se také větší využití varhan ve Smetanově síni Obecního domu v Praze ve dvou recitálech k výročí státu v říjnu.

Příznivci jazzu si přijdou na své v koncertu famózního trumpetisty Artura Sandovala a obdivovatelé zpěvu Adama Plachetky ho uslyší na mimořádném koncertu v pražském Rudolfinu, kde zazní Händelovo oratorium Saul, ve kterém kromě Plachetky zazpívá i Andreas Scholl.

V komorní řadě FOK ve světové premiéře zazní i kantáta Martina Kumžáka o Svaté Anežce. Více příležitostí dostane během roku také stálý host dirigent Tomáš Brauner.

Reklama

Výběr článků

Načítám