Hlavní obsah

Praha chce vypovědět Mládkovou z Werichovy vily

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha 1 chce vypovědět smlouvu na pronájem Werichovy vily s mecenáškou Medou Mládkovou. Na jednání zastupitelstva to řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Foto: Hana Škodová, Právo

Werichova vila

Článek

Je to prý názor klubu TOP 09, právníci již chystají výpověď smlouvy. Praha 1 chce památku opravit sama s pomocí státu, Lomecký má příslib grantu od ministerstva kultury.

Praha 1 se o pronájem takzvané Werichovy vily na Kampě v Praze 1 snažila několik let. V dubnu 2008 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových. V budově měl vzniknout kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. Otevřít se měla v roce 2009.

Praha 1 se o pronájem takzvané Werichovy vily na Kampě v Praze 1 snažila několik let. V dubnu 2008 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových. V budově měl vzniknout kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. Otevřít se měla v roce 2009.

Praha 1 ale dosud s nadací neuzavřela nájemní smlouvu, řekl Lomecký na interpelaci v této věci zastupitelky a poslankyně Kateřiny Klasnové (VV). Důvodem podle něj jsou "zásadní nesoulady" v zájmech Prahy 1 a Medy Mládkové. Jediným východiskem podle něj je, aby Praha 1 smlouvu vypověděla a o památku se postarala sama. Dodal, že k tomu má souhlas klubu TOP 09. Právníci městské části "dopracovávají definitivní dokument odstoupení od smlouvy," řekl.

Mládková odchod odmítá

Lomecký se podle ředitele Nadace Jana a Medy Mládkových Jiřího Lammela s  galeristkou Mládkovou sešel asi před dvěma měsíci. „Žádal, aby nadace Werichovu vilu pustila, paní Meda to striktně odmítla,“ řekl Právu Lammel. Podle něho se radnice patrně obává, že by Mládková mohla mluvit do výběrového řízení na firmu, která bude vilu opravovat. Mládková by měla přiletět do Prahy ve středu.

Foto: Právo

Werichova vila je v katastrofálním stavu.

Nadace ani Museum Kampa nemají podle Lammela od Werichovy vily klíče, jen smlouvu na čtyřicetiletý pronájem, zaplatila za to v roce 2008 kauci 2,5 miliónu korun. Určité stavební práce už radnice financovala, šlo však pouze o to dům stabilizovat. „V zimě městská část zapomněla ve vile vypnout vodu. Zmrzla a uvnitř to vypadalo jako v krápníkové jeskyni,“ popsal Lammel.

Nadace chtěla z vily udělat otevřený prostor, který by podle jejího ředitele „připomněl všechny slavné lidi, kteří tudy prošli“. Do vily se měl přestěhovat i archiv mecenáše umění Jana Mládka, především jeho korespondence s kulturní elitou včetně slavných amerických spisovatelů. Nadace tu také chtěla předávat ceny F. X. Šaldy. „Bude to asi zase muset být v muzeu,“ poznamenal Lammel.

Kateřina Klasnová (VV), která se Lomeckého na vilu ptala, uvedla, že projekt Medy Mládkové a její nadace považovala za nejlepší. „Starosta od něj však - tři roky po uzavření smlouvy o smlouvě budoucí – chce odstoupit. Navíc se Werichova vila rozpadá před očima, což považuji za pochybení předchozího i současného vedení radnice,“ uvedla Klasnová. Lednové snímky podle ní ukazují, že „interiér vily je v katastrofálním stavu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám