Hlavní obsah

Pořadatelé mají obavy o ceny Grammy kvůli stávce scenáristů

Právo, jaš

Letošní slavnostní předávání amerických hudebních cen Grammy, které by se mělo uskutečnit 10. února v Los Angeles, je podle organizátorů ohroženo. Obávají se protestů více než dva měsíce stávkujících scenáristů.

Článek

Právě tato stávka vedla minulý týden k odvolání ceremoniálu filmových Zlatých glóbů. Místo toho se v neděli v noci uskutečnila pouze tisková konference, na které byly vyhlášeny výsledky.

Představitelé americké Národní akademie hudebních umění a věd, organizace hudebních kritiků, producentů, zvukařů a jiných odborníků se obávají, že by protest mohl ovlivnit či přímo zabránit uspořádání ceremoniálu.

V prohlášení, které zaslali organizaci Writers Guild of America (WGA), jež stávkující scenáristy sdružuje, požádali o akceptování organizace udílení cen. Píše se v něm: „Předávání Grammy je velká akce. Chtěli bychom se vyhnout nepříjemné situaci, která by nastala při jejím případném bojkotu.“

Mluvčí WGA řekl, že organizace zatím nezaujala stanovisko k ceremoniálu Grammy. Podle listu New York Daily News ale chtějí někteří muzikanti ceny Grammy bojkotovat ze solidárnosti ke scenáristům. Uvažují o tom prý Justin Timberlake, Beyoncé, 50 Cent, Prince, Alicia Keys, Nelly Furtado nebo Jon Bon Jovi.

Padesátý ročník Grammy se má konat 10. února. Přítomna by na něm měla být i česká zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová, která má spolu s Glenem Hansardem dvě nominace v kategoriích hudby k filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám